En række skærpede COVID-19-restriktioner har været gældende i Danmark frem til den 28. februar for at minimere smittespredningen.
Med den fælles forståelse om de næste skridt for en gradvis og ansvarlig genåbning af Danmark forlænges de skærpede rejsevejledninger, som blev annonceret den 8. januar.
Alle rejser til hele verden frarådes fortsat og det vil være gældende frem til og med den 5. april. Forlængelsen sker som led i smittehåndteringen med coronavirus/COVID-19 i Danmark, hvor fortsat begrænsning af rejseaktivitet er et væsentligt element i indsatsen for at have kontrol med smittespredningen samtidig med, at mutationer af coronavirus forekommer i flere lande. I Europa truer de nye virusmutationer med at accelerere en i forvejen meget alvorlig smittesituation.
Pt. har Slovakiet fx et af de højeste antal registrerede COVID-19 dødsfald per indbygger i verden og i Tjekkiet har man det højeste antal indlagte på noget tidspunkt siden epidemiens udbrud, oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.
Kan sætte det over styr
”Risikoen for spredning af mutationer kan sætte alt det vi har kæmpet for over styr," udtaler Udenrigsminister Jeppe Kofod (S)
"Smittesituationen rundt om i Europa og resten af verden er stadig meget alvorlig. Derfor er tiden ikke inde til at lempe på de stramme restriktioner på ind- og udrejse af Danmark. En påskeferie i udlandet er desværre ikke en mulighed. Vi må holde ud lidt endnu. Samfundssind må fortsat gå forud for rejselyst – det skylder vi de mange, som hver eneste dag gør en kæmpe indsats for at begrænse smitten og efterleve de restriktioner, som desværre fortsat er nødvendige. Samtidig er det klart, at med øget brug af test og udrulning af vacciner, både i Danmark og i udlandet, så skabes der gradvist et bedre grundlag for, at der kan åbnes forsigtigt for rejser igen, når denne forlængelse udløber.”
Forlængelsen af de skærpede rejsevejledninger betyder, at også erhvervsrejser, som ellers anses som nødvendige rejser, fortsat frarådes. Der gælder dog visse særlige ordninger. Eksempelvis rejser i forbindelse med levering af varer og tjenesteydelser ind og ud af landet.
Ligeledes fortsættes suspenderingen af den ugentlige opdatering af Udenrigsministeriets rejsevejledninger baseret på modeller for henholdsvis EU/Schengenlande og tredjelande. Det gælder også frem til og med den 5. april.
De særlige rejserestriktioner over for Storbritannien ophæves. Storbritannien sidestilles således med alle andre lande i verden, undtagen Sydafrika, hvor der fortsat gælder stramme regler og anbefalinger for ind- og udrejse.
Rejseråd til danskere i udlandet:
- Danskere, der bor fast i udlandet, opfordres fortsat til at blive hvor de er og følge de lokale myndigheders anvisninger.
- Danskere i udlandet bør nøje følge de lokale restriktioner i det land, man befinder sig i.
- Danskere i udlandet opfordres til at tilmelde sig Danskerlisten via danskerlisten.um.dk eller via app’en Rejseklar. Danskerlisten er den hurtigste måde for Udenrigsministeriet at sende information om rejserestriktioner til danskere i udlandet.
- De danske grænser er fortsat ikke lukkede for danskere eller andre som bor i Danmark, der er på vej hjem fra et udlandsophold.
Flyveforbud til Danmark med passagerer uden en negativ COVID-19 test:
- Transportministeriet har indført forbud mod flyvninger med passagerer, der ikke kan fremvise negativ COVID-19 test taget indenfor 24 timer inden passagerne går ombord på flyet.
- Passagerer, der på en sammenhængende flyrejse flyver til Danmark via transit i en eller flere lufthavne, kan dog vælge at tage en test undervejs i en transitlufthavn.
- Der er herudover lavet en undtagelse fra flyveforbuddet for personer, som har været smittet med COVID-19 inden for de seneste otte uger. En positiv test, som er minimum 14 dage og maksimalt 8 uger gammel, sidestilles således med en negativ test og giver adgang til at flyve.
- Læs nærmere om reglerne på Transportministeriets hjemmeside og på www.coronasmitte.dk.