Tidligere i dag blev det meldt ud, at Sundhedsstyrelsen har Sundhedssstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen truffet beslutning om, at droppe brugen af vaccinen fra Johnson & Johnson.
Det er kommet frem på det møde, der mandag klokken 14.00 gik i gang blandt andet sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og repræsentanter for de andre partier i Folketinget. Det skrev blandt andet B.T. og en række andre medier tidligere i mandag.
Og nu er der altså nyt. I en pressemeddelelse meddeler Sundhedsstyrelsen nu, at man - hvis man er i gruppen mellem 25 og 39 år - skal forvente op til yderligere fire uger ekstra ventetid, før man er helt færdig vaccineret.
Vicedirektør Helene Probs, erkender at det selvfølgelig får konsekvenser for de danskere der nu må vente yderligere, i forhold til at mange venter på at kunne vise et coronapas med en færdig vaccine - men minder om, at denne aldersgruppe er i lav risiko for at få et alvorligt sygdomsforløb. Det skriver Ekstra Bladet.
Åbner for frivillige
Tidligere mandag forlød det desuden i flere medier, at Sundhedsstyrelsen nu er åbne for, at danskere - der selv ønsker det - frivilligt kan få et stik med vaccinen fra AstraZeneca. Det var, som bekendt, den første vaccine, der blev sat i bero. Sidenhen valgt sundhedsmyndighederne at trække stikket på vaccinen.
Det skyldtes, at vaccinen fra AstraZeneca ligeledes kunne kobles til sjældne men alvorlige blodpropper. I den forbindelse udtalte Sundhedsstyrelsen direktør, Søren Brostrøm, følgende:
"Samlet set må vi sige, at resultaterne viser, at der er tale om et reelt og alvorligt bivirkningssignal ved vaccinen fra AstraZeneca. Ud fra en samlet overvejelse har vi derfor valgt at fortsætte vaccinationsprogrammet for alle målgrupper uden denne vaccine,” sagde direktør i Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm i en pressemeddelelse.
”Det har været en svær beslutning midt i en epidemi at fortsætte vaccinationsprogrammet uden en effektiv og tilgængelig vaccine mod COVID-19. Men vi har andre vacciner til rådighed, og vi har god kontrol med epidemien. Samtidig er vi nået langt med at vaccinere de ældre aldersgrupper, hvor forebyggelsespotentialet ved vaccination er størst. Alder er den væsentligste risikofaktor for at blive alvorligt syg med COVID-19. De kommende målgrupper for vaccination har lavere risiko for et alvorligt forløb af COVID-19. Det skal opvejes mod, at vi nu har en kendt risiko for alvorlige skadevirkninger ved vaccination med COVID-19 vaccinen fra AstraZeneca, også selvom risikoen i absolutte tal er lille,” siger Søren Brostrøm.