Det er ikke alle, der foretrækker de fjerne himmelstrøg, når de skal på ferie. Mange vælger at holde ferie i Danmark, som kan byde på både klitter og smukke sandstrande. Derfor er det også ret populært at leje sommerhuse, og dette gøres både gennem Facebook og gennem udlejningsselskaber.
Der er bare ét problem.
Det skriver TV 2
Noget af det er ren og skær svindel.
I Søndervig ligger et 12-personers sommerhus med både pool og en god beliggenhed ved Vesterhavet, noget de fleste kan blive enige om er det perfekte sommerhus for familien.
Men det var ikke Lisbeth Hvid Christensen, der faktisk ejer sommerhuset og udlejer det gennem selskabet Novasol, som reklamerede med det på Facebook.
Billederne er nemlig blevet 'stjålet' og delt af en anden Facebook-profil.
Lisbeth Hvid Christensen blev opmærksom på dette, da en person, som var ved at blive snydt, havde set sommerhuset på Facebook og skrev til hende.
Ingen hjælp at hente
Siden den første henvendelse har Lisbeth Hvid Christensen forsøgt at få svindelopslagene fjernet ved blandt andet at anmelde dem til Facebook.
Men familien føler sig stadig magtesløs:
"Vi står bare med en masse familier, som er frygteligt kede af det. Nu er jeg stoppet med at spørge ind til, hvor mange penge de har tabt – for de kan have en forhåbning om, at vi betaler beløbet tilbage, og det gør vi jo ikke, for vi har intet med det at gøre," siger Lisbeth Hvid Christensen.
Lisbeth oplever dog, at der ikke er megen hjælp at hente fra Meta, der ejer Facebook.
Ifølge Lisbeth, så er dette problem med svindel med feriehuse større end hvd man lige går og regner med, og ærgerligt at så mange bliver snydt.
Svindlerne går for tæt på
I de seneste år har Midt- og Vestsjællands Politi modtaget flere anmeldelser af svindel med feriehuse.
Erik Hykkelbjerg, som er konsulent i afdelingen for Forebyggelse, Nærhed og Tryghed i Midt- og Vestjyllands Politi, udtaler: "Det er et kæmpe problem for de familier, som får ødelagt deres sommerferie, da de tror, de havde lejet et feriehus. Og for mange er det store summer, de har mistet,"
For Lisbeth tog sagen dog en yderst ubehagelig drejning, da svindlerne oprettede en falsk profil i hendes navn, for at få det til at se ud, som om det var 'den rigtige' Lisbeth, der havde sommerhuset til udlejning. Hun finder det yderst grænseoverskridende, da der ikke er mange med hendes navn og efternavn, og hun er bange for, at nogen tror, det er hende, der står bag svindlen.
Det er derfor utrolig svært at spotte svindelnumrene.
Midt- og Vestsjællands Politi har dog fire råd:
1: Kontroller ejerskabet af boligen. For at verificere ejeren af det feriehus, man ønsker at leje, kan man anvende sider som Tinglysning.dk eller boligejer.dk til at se, hvem der står registreret som ejer.
2: Foretag betalingen gennem udlejningsplatformen. Det er altid en god idé at sikre, at betalingen sker til en dansk bankkonto.
3: Hold kommunikationen indenfor udlejningsplatformen.
4: Vurder profilens pålidelighed.