Lokalbefolkning kapper bånd til Coop: Sluger alt overskud i kassen

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu har de fået nok.

Mest læste i dag

Lige siden 1906 har indbyggerne i Lendum haft glæde af deres lokale brugs, senest en Dagli'Brugsen.

Men nu er det en æra, der er ved at nå sin ende.

Den lokale brugsforening, der ejer bygningen, har besluttet at skifte kurs og indgået en aftale med Dagrofa om at åbne en købmand i stedet.

Ifølge bestyrelsesformanden for brugsforeningen, Søren Tjønneland, blev det simpelthen for dyrt at opretholde en brugs i Lendum. Den økonomiske byrde kom især i form af det såkaldte kædebidrag, som brugsforeningen betaler til Coop for logistik, it-systemer og lignende.

Tjønneland forklarer, at dette kædebidrag steg og steg og spiste al overskud, hvilket gjorde det umuligt for dem at investere i og opgradere butikken.

"Vi har haft et ønske om at investere i butikken. Sætte den i stand og eksempelvis få lavet hylder med automatisk prissætning, så brugsuddeleren ikke hver morgen skal printe en kæmpe bunke nye prisskilte ud," udtaler Tjønneland til B.T.

En million kroner af de 12 millioner, som Dagli'Brugsen i Lendum genererede, gik til kædebidraget. Det var den næsthøjeste post på budgettet efter lønningerne. Bestyrelsesformanden følte, at manglende gennemsigtighed omkring, hvad kædebidraget blev brugt til, gjorde det endnu mere uholdbart.

Hos Coop, der ejer Dagli'Brugsen-konceptet, påpeger de, at de udspecificerer detaljeret, hvad kædebidraget dækker.

Coop beklager, at Lendum mister sin brugs, men nævner, at med deres nye it-system og det nye Brugsen-koncept vil omkostningerne falde, og de forventer fald i kædebidraget over de kommende år.

Løsningen for Lendum bliver nu en købmand fra Dagrofa, der forventes at åbne dørene 1. februar. Lokale borgere har allerede indsamlet penge og hjulpet med at gøre bygningen klar til den nye forretning.

Bestyrelsesformanden erkender, at indsatsen måske kunne have bevaret Dagli'Brugsen, men understreger, at kædebidraget stadig ville have været for højt.

"Vi havde mange snakke med Coop, for hvis det var muligt, var vi gerne blevet, men nu er det altså endt sådan her," konkluderer Tjønneland.

Anbefalet til dig