Lup over særlige emner, fik kommune til at knække trist kurve: Resultatet talte sit het eget sprog

Af: Liva H.

|

02/10/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er noget både medarbejderne og borgerne kunne mærke.

Lige nu læser andre også

Én særlig kommune må siges at have 'knækket koden', når det kommer til at reducere medarbejdernes sygefravær. Ved at implementere en ny sygefraværspolitik og øge fokus på trivsel, arbejdsmiljø og psykologisk tryghed er sygefraværet blandt de ansatte markant faldet.

Og det er ikke kun de ansatte, der har fået det bedre – også borgerne nyder godt af det.

Ikke alene er sygefraværet holdt op med at stige. Det er vendt den helt modsatte vej og to år i træk er sygefraværet blandt medarbejderne i Rudersdal Kommune faldet. Alene det seneste år er sygefraværet faldet fra 16,4 fraværsdagsværk pr. fuldtidsansat til 14,8 fraværsdagsværk.

Denne glædelige nyhed blev bragt af Rudersdal Kommune i en pressemeddelelse

Et højt sygefravær har i mange år været en stor udfordring for de offentlige arbejdspladser. Det har det også været i Rudersdal, men nu har kommunen knækket koden og er i gang med at vende den negative udvikling.

Dialog og tydelighed

Det høje fald i sygefraværet glæder borgmester Ann Sofie Orth, som ser store gevinster både for borgere og medarbejdere

- Udfordringen med sygefravær har jeg været optaget af siden jeg tiltrådte som borgmester i 2021. Der er så åbenlyst mange gevinster at hente ved at nedbringe sygefraværet. Ikke alene økonomiske gevinster, men også gladere medarbejdere på en arbejdsplads med fokus på trivsel. Og ikke mindst kommer det jo borgerne til gode, fordi vi er i stand til at give dem en både bedre og mere effektiv service.

Et fald i sygefraværet kommer ikke af sig selv, og et af de bedste værktøjer er også et af de mest åbenlyse, siger Ann Sofie Orth.

- Det handler i høj grad om dialog. Vores sygefraværspolitik lægger op til en konstruktiv dialog og et fælles ansvar for at finde fornuftige løsninger både for medarbejderen og for arbejdspladsen i forhold til at nedbringe sygefraværet. Derudover gør det en stor forskel for medarbejdernes trivsel og arbejdsglæde, at de møder en ledelse, der er lyttende og støttende, men også åben om forventninger til medarbejderne. Og det er bare en af de ting, vi har arbejdet med: en grundlæggende kulturændring i forhold til, at vi taler om sygefravær som et fælles ansvar.

En datainformeret tilgang til sygefravær

Når det er lykkedes Rudersdal Kommune at sænke sygefraværet skyldes det også et fokus på data. Det betyder, at der forud for medarbejdersamtaler om sygefravær kigges grundigt på blandt andet særlige fraværsmønstre, så leder og medarbejder sammen kan finde løsninger, der balancerer den enkelte medarbejders behov og situation og hensynet til driften.

- Der er ikke en one size fits all løsning på at nedbringe sygefraværet. Og det er vigtigt at understrege, at man selvfølgelig er syg, når man er syg. Der er flere ting, vi kan gøre på det overordnede plan som vi fx har gjort med sygefraværspolitikken, men at vi både har fokus på den opgave i forhold til borgerne, som vi har ansvar for at løse og fleksibilitet i forhold til medarbejdernes behov er helt afgørende i moderne ledelse, siger Ann Sofie Orth.

Borgmesteren understreger dog, at arbejdet med at sænke sygefraværet ikke er afsluttet.

- Vi er ikke i mål, men vi har taget nogle lange skridt i den rigtige retning, og jeg er stolt over, at alle fra ledere til medarbejdere virkelig løfter opgaven sammen.

Fakta:

  • Fraværsdagsværk pr. fuldtidsansat er en måleenhed, der bruges til at beregne omfanget af fravær på arbejdspladsen i forhold til antallet af fuldtidsansatte medarbejdere. Et fraværsdagsværk svarer til længden på en gennemsnitlig arbejdsdag for fuldtidsansatte og tager både hensyn til deltids- og fuldtidsansatte. Omregningen muliggør sammenligning over tid og på tværs af enheder, - og så er antal ’dage pr. medarbejder’ lettere at forholde sig til end et procenttal for sygefraværet.

Anbefalet til dig