Mange danskere dør årligt af denne type kræft: Forbyggende undersøgelse fravælges alligevel

Af: Liva H.

|

17/06/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er en trist udvikling.

Lige nu læser andre også

Kræft er en sygdom, mange frygter, og det er især afgørende at opdage den i et tidligt stadie for at forbedre behandlingsmulighederne og overlevelseschancerne.

Alligevel vælger rekordmange at undlade at lade sig undersøge.

Det skriver TV 2

Screening for tarm- og endetarmskræft blev indført i 2014 og tilbydes hvert andet år til alle i alderen 50-74 år. Selvom det kun kræver, at man sender en prøve af sit tarmindhold med posten til sygehuset, har danskerne aldrig været begejstrede for dette. Faktisk har kun 60 procent af de inviterede, ønsket at tage imod undersøgelsen.

Desværre ser det ud til, at denne procentsats falder yderligere, hvilket er en bekymrende udvikling, da både overlevelse og behandling er mere skånsom og effektiv hvis sygdommene opdages tidligt. Dette ses, da procentsatsen på bare ét år, er faldet med hele fire procent.

Effektiv screening

Er man inviteret til screening, skal man blot tage en såkaldt 'afføringsprøve' og sende den ind. Prøven undersøges derefter for usynligt blod, og hvis der findes blod, indkaldes man til en koloskopi af tyk- og endetarmen (kikkertundersøgelse).

Dette har vist sig at være en effektiv og forebyggende metode. I 2022 blev 19.228 borgere på baggrund af mistanke fra en afføringsprøve udredt med koloskopi, og heraf havde 1 ud af 27 kræft. Disse oplysninger stammer fra årsrapporten fra Dansk Tarmscreeningsdatabase i Regionernes Kliniske Kvalitetsudviklingsprogram (RKKP).

Screeningsprogrammet opdagede således 714 tilfælde af tarmkræft og 5 tilfælde af kræft i endetarmsåbningen.

"Det er 719 tilfælde af kræft, som vi ikke havde fundet så tidligt uden screening," siger Morten Rasmussen, formand for Dansk Tarmscreeningsdatabase og chef for tarmkræftscreeningen i Region Hovedstaden.

Hvert år får omkring 4.000 danskere konstateret kræft i tyk- og endetarmen, og af disse dør cirka 1.900. Derfor er det ifølge Morten Rasmussen yderst beklageligt, at tilslutningen til screeningen falder.

Gode udsigter, hvis danskerne tager imod tilbuddet

Siden 2014 har screeningsprogrammet gjort det muligt at opdage kræft tidligt og dermed forbedret overlevelseschancerne. Dødelighedsraten er næsten halveret.

Selvom man måske føler sig rask og ikke finder undersøgelsen nødvendig, når den tilbydes igen få år senere, er det afgørende at opdage sygdommen i et tidligt stadie. Selvom sundhedsteknologien og forskningen bliver bedre, er vi stadig langt fra målet.

I Danmark er vi stadig cirka 10 procent bagud i forhold til de bedste lande som Holland, hvor langt flere opdages i tide, fordi opbakningen til screening er bedre.

Anbefalet til dig