Beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen tog det største spring i 14 år i første kvartal af 2021, og andet kvartal fortsatte med travlhed blandt håndværkerne. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Det har givet ventetid på håndværkere, og samtidig har danskerne fået smag for gør-det-selv-projekter under corona. Trods tiltroen til egne evner og lysten til at kaste sig ud i det, er det dog vigtigt at undersøge og være opmærksom på, hvad man selv må, og hvad man skal overlade til fagfolk.
"Langt det meste el-, VVS- og kloakarbejde må man ikke selv lave, da det kræver autorisation, og så er man altså nødt til at vente på fagfolkene, men noget kan man godt lave selv. Selvom man har hænderne godt skruet på, bør man dog være realistisk omkring sine kompetencer, kende sine begrænsninger og være afklaret med, at resultatet bliver efter egen formåen og det værktøj og de materialer, man bruger," siger Henrik Bisp, der er fagekspert i arkitektur, byggeteknik og huseftersyn hos Videncentret Bolius.
Danskernes øgede interesse for gør-det-selv-projekter mærkes tydeligt hos detailkæden Biltema, der forhandler værktøj og udstyr til byggeprojekter i privaten.
"Vi oplever, at lysten til at gøre det selv fortsat er rigtig stor blandt danskerne. Mange har fundet glæden ved selv at renovere og bygge om i hjemmet, og der er stadigt flere, der efterspørger udstyr og værktøj til byggeprojekter derhjemme. Det er naturligvis vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er alle renoverings- og byggeopgaver, man bør give sig i kast med på egen hånd, men man kan lave rigtig meget selv." siger Per Normann, der er gør-det-selvekspert hos Biltema
Sådan bør man gå til det
Henrik Bisp anbefaler, at man især er varsom, når opgaven involverer el, VVS eller kloakering. Derudover deles der i pressemeddelelsen tre råd til, hvordan borgere med gør-det-selv ambitioner bør forholde sig til de enkelte rum i huset. De lyder som følger:
Elektricitet
Når det kommer til elinstallationer, kræver mange opgaver en autoriseret el-installatør. Undgå på egen hånd at lave nye installationer i boligen og udvidelse af eksisterende, og undgå at arbejde i måler- eller HFI-relæ. Til gengæld må du gerne selv montere stikprop på en forlængerledning, tilslutte lampe i et lampeudtag og lave reparationer på dine elektriske apparater. Vær realistisk omkring dine egne kompetencer på området, og opsøg en fagmand, hvis du er det mindste i tvivl.
VVS
Mindre VVS-opgaver med montage af toilet, tilslutning af vandhane eller toilet, bruser og tilslutning af vand til vaskemaskine kan du godt selv stå for at udføre, hvis du ellers er tryg ved det. Derimod skal du holde dig fra at pille ved den eksisterende vand- og afløbsinstallation i boligen samt at lave nye VVS-installationer i boligen eller arbejde på varmeinstallationer.
Kloakering
Du kan godt selv rense dit afløb, et stoppet toilet eller vandlåsen. Men når det kommer til selve kloakeringen, udskiftning af rør, generel etablering eller reparation af kloak, dræn og slamsugning, skal du have en professionel ind over. På sikkerhedsstyrelsens hjemmeside kan du få et fuldt overblik over, hvad du må og ikke må lave uden autorisation