Melder ud: Vi nærmer os toppen

09/05/2023

Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Rentestigninger kan være ved vejs ende over sommeren.

Mest læste i dag

Efter et års tid år med hurtige rentestigninger ebber bølgen af pengepolitiske stramninger nu langsomt ud. Flere økonomer mener, at renten er tæt på at toppe i denne omgang i takt med, at inflationen så småt sætter tempoet ned.

Mange banker forventer, at ECB, Den Europæiske Centralbank, stopper sine rentestigninger ved omtrent 3,75 % i løbet af sommeren, skriver Finans.dk.
I Danske Bank forventer man dog, at renten skal lidt højere op, på 4 %, i løbet af efteråret, før rentetilpasningerne er færdige. Det oplyser Home a/s i en pressemeddelelse.

Senest har ECB dog sat farten på rentestigningerne lidt ned. Siden oktober sidste år har centralbanken ’normalt’ hævet renten med 0,5 procentpoint, men senest blev den kun sat op med 0,25.

Renteforhøjelsen er altså mindre end tidligere, fordi de hidtidige renteforhøjelser endnu ikke er slået fuldt igennem, og man er forsigtig med at hæve renten for meget, for ikke at bremse økonomien og ramme beskæftigelsen, lyder forklaringen.

”Det betyder, at vi måske også snart kan se en ende på de faldende boligpriser, som siden efteråret er blevet presset ned af de stigende renter,” siger boligmarkedsanalytiker i ejendomsmæglerkæden Home, Henrik Hauthorn Jensen.

Det understøttes af Home Boligbrief, som udsendes i samarbejde med Danske Bank. Det viser, at der nu blæser lidt varmere vinde på boligmarkedet, som også kan aflæses i salgspriserne.

Prisstigning fra marts til april

Huspriserne steg samlet set med 1,3 % fra marts til april, primært trukket af prisstigninger uden for Region Hovedstaden, som også har set de største prisfald det seneste år.

Det er dog alt for tidligt at sige, om prisstigningen er kommet for at blive eller blot er en enlig svale, lyder det fra Home.

”Der er både flere handler og ikke mindst flere fremvisninger, der giver forventning om flere handler de kommende måneder, nu hvor køberne oplever en stabilisering og flere boligejere sætter til salg,” siger Henrik Hauthorn Jensen.

Den opmuntrende udvikling på boligmarkedet skal ifølge Danske Bank ses på baggrund af økonomiens og forbrugernes robusthed generelt.

”Inflationen har ganske vist gjort et ret stort indhug i forbruget, men husholdningernes økonomi er fortsat sund, og arbejdsmarkedet er bundsolidt,” siger senioranalytiker i Danske Bank Bjørn Tangaa Sillemann.

Vi har taget hovedparten af forventet prisfald

Danske Bank vurderer, at boligpriserne er faldet godt 7 % i første kvartal sammenlignet med hele 2022, og ifølge bankens prognose skal priserne ned med 9,5 % set over hele 2023, hvoraf vi altså har taget hovedparten.

”Det indebærer, at priserne skal falde yderligere godt 2 % i år,” forklarer Danske Banks senior analytiker.

Ifølge bankens prognose venter et yderligere prisfald på 3,5 % i 2024.

Dermed er der udsigt til en vending i boligpriserne om et års tid.

”Vi mener stadig ikke, at de højere renter er slået fuldt igennem. Det er vores vurdering, at boligmarkedet ligesom resten af økonomien ikke kan undgå en afmatning, simpelthen fordi økonomien kører for hurtigt, og ECB vil være tvunget til at hæve renten, indtil efterspørgslen falder tilstrækkeligt – også på boliger,” lyder det fra Danske Banks Bjørn Tangaa Sillemann.

De højere renter har størst betydning i de største byer, hvor boligerne er dyrest.