Midt i coronakrisen: Her er fire positive ting, som krisen bringer med sig

25/03/2020

Nanna Christina Smidt

En kvinde hjælper sit barn med håndsprit under coronakrisen. Foto: Shutterstock.
Det er ikke meget positivt, der er blevet bragt i nyhederne de seneste uger. Derfor kan det være godt med lidt lyspunkter i mørket.

Mest læste i dag

 

 

To filosoffer, en klimaprofessor og en mor til fire er kommet frem til fire positive ting, som coronakrisen har givet os.

Død, sygdom og økonomisk krise

Coronavirussen har virkelig fået hele verden til at gå i stå – mange dør, endnu flere er syge og resten af samfundet står stille.

Det helt er som en ond spiral, som i sidste ende kan skabe en økonomisk krise.

Men der også lyspunkter. Det skriver TV2. 

Den ene professor er Finn Janning, der har en ph.d. i filosofi og har skrevet flere bøger om mindfulness og nærvær. Den anden er Vincent Hendricks der er professor i filosofi. Klimaprofessoren, Eigil Kaas der er professor i klima ved Københavns Universitet kommer også med sit input, mens Christina Ørskov er arbejdssøgende og bor tæt på Horsens med sin mand og børn. Lige nu er de alle hjemme på grund af coronavirussen.

1) Mere tid til samvær med hinanden og ens børn og tid til dybe samtaler

Hele landet er næsten lukket ned. Det gælder både skoler, dagtilbud og rigtig man arbejdspladser. Derfor er man nu sammen hele tiden som familie. Det giver tid til samvær og nærhed, hvis man vil.

”Vi har fået mere tid til at tale sammen, og coronavirussen har medført, at vi har andre samtaler. Vi taler ikke om den nye iPhone, men om en dødelig sygdom, og hvilke ting der betyder noget. For eksempel hvor dejligt det er at være sammen med venner og bedsteforældre, siger Vincent Hendricks til TV2.

Det samme mener Christina Ørskov, der kan fortæller, at der bliver sagt coronavirus i hver anden sætning hjemme ved dem.

Men der er meget mere tid til børnene:

”Vi har fået mere kvalitetstid. Vi spiller spil, finder udklædningskassen frem og er udenfor. Det er lidt ligesom sommerferie, hvor vi hygger os, selvom der også har været sammenstød og konflikter mellem børnene,” fortæller Christina Ørskov til TV2.

2) Spirende samfundssind

Vi er fælles hver for sig mod corona. Det er en fælles ”fjende” der skal bekæmpes. Så danskerne står sammen, vi er alle i samme båd (hver for sig). Lige for tiden kan man opleve fællessang på altanerne, folk der leverer mad og medicin til ældre og syge eller tilbyder hjælp med havearbejde, hundeluftning og børnepasning.

Det er især de sociale medier man kan se alle de nye ting. Og man kan sige, at det er godt at vi er i denne tid, hvor man kan have så tæt en kontakt, selvom man ikke er sammen. Flere kendte er også begyndt at gå live sammen på eksempelvis Instagram, så her kan man også få oplevelser sammen hver for sig.

”Samfundssindet har bedre kår lige nu, og krisen viser, at danskerne vil strække sig langt for at passe på hinanden. Vi ser, at de fleste følger de instrukser, som er blevet givet, selvom det er forbundet med omkostninger, siger han. Blandt andet at folk bliver hjemme, passer deres børn selv og har god hygiejne,” siger Vincent Hendricks til TV2.

Det hele sker ifølge Vincent, for vi har opdaget, at vi er afhængige af hinanden, og at vi kun kan komme igennem denne virus ved at samarbejde.

3) Værdsætte de små ting

Der er mange ting der er udelukket i disse dage. Det er slut med at rejse, at gå i byen, at holde fødselsdag eller at tage på restaurant.  

”Det betyder også, at vi værdsætter andre ting mere. For eksempel værdsætter vi i højere grad, at vi kan give et kram, gå en tur og tage på arbejde og mødes med kolleger,” fortæller Finn Janning til TV2.

Det er alle ting vi ikke kan nu. Så dert er sådan noget man savner, når man ikke kan.

”Vi bliver simpelthen bevidste om, at vi er sociale væsener. At andre mennesker er vigtige for os, og derfor værdsætter vi mere at være sammen med andre,” siger Finn Janning til TV2.

4) Bedre for klimaet

Med byer der er lukket ned, og ingen fly er der pludselig ikke så meget forurening. Det har tydligt kunne ses for eksempel på luftfotos over Kina og Italien.

”Helt isoleret set er det godt for klimaet lige nu, for det betyder, at vi udsender færre drivhusgasser end normalt. Vi vil formentlig kunne se et betydeligt dyk,” siger Eigil Kaas.

Hos Vejdirektoratets kan man også måle, at der både er færre personbiler og små lastbiler, mens antallet af store lastbiler er det samme.

Det er dog kun på kort sigt, at det er godt for klimaet:

”Min tanke er, at vi hurtigt indhenter "det tabte". Vi vil gerne rejse, besøge venner, bruge internettet og forbruge. Der er ikke nogen, der vil tilbage til en anden tid,” fortæller Eigil Kaas.

 

 

Anbefalet til dig