Nægter at aflive hundehvalpe: Dyreværnet meldt til politiet

01/11/2019

Christian Granhøj Skouboe

Fødevarestyrelsen vil have Daisy og Alba aflivet. Foto: Dyreværnet
Fødevarestyrelsen har meldt Dyreværnet til politet, da værnet nægtet at aflive de to hundehvalpe Daisy og Alba.

Mest læste i dag

Sagen drejer sig om Daisy og Alba, som er 14 uger gamle hvalpe af racen shih-tzu. De sidder lige nu i karantæne på Dyreværnets internat i Rødovre og Fødevarestyrelsen har desværre lige afsagt en helt ubegribelig dom - aflivning. Hvalpene er endt hos Dyreværnet helt fra Serbien, hvorfra de er ulovligt importeret, og derfor blev beslaglagt af det nye dyrepoliti. 

Hos Dyreværnet er man i chok. 

"Jeg forstår slet ikke, hvorfor disse uskyldige små væsener skal lade livet," udtaler Rikke Christensen-Lee, der både er dyrlæge og direktør hos Dyreværnet, i en pressemeddelelse. Inden hun fortsætter, "hvalpene er sunde og raske og bliver holdt i karantæne her hos os."

Årsagen til den dommen er, at Fødevarestyrelsen vurderer at hvalpene er til fare for folkesundheden, idet de måske er bærere af den livsfarlige sygdom rabies. Hos Dyreværnet deler man Fødevarestyrelsens bekymring:

"Det er dybt uforsvarligt at importere hvalpe uden de korrekte vaccinationer," siger Rikke Christensen-Lee og forklarer, "Dyreværnet arbejder hver dag for at standse både ulovlig import af hvalpe og hvalpefabrikker, så det er ikke her, vi er uenige. Men vi kan ganske enkelt ikke acceptere, at disse hvalpe der holdes under kontrollerede forhold og ingen trussel udgør skal dø."

Hundehvalpe skal i karantæne - ikke aflives

Dyreværnets holdning er, at der skal sættes skarpt ind mod den ulovlige og risikable handel med hunde. Men ikke via aflivning. Dyreværnet mener, at alle hvalpe uden rabiesvaccination, skal placeres i forsvarlig karantæne til smitterisikoen er væk. Og at man derudover skal sætte stort ind med oplysning.  

"Det er købernes adfærd, der skal ændres - så længe folk køber discounthvalpe vil importen foregå. Det er penge der driver værket, og her er ifølge tal fra EU tale om flere milliarder årligt i Europa. Det virkelig skræmmende er, at der lige nu går masser af ulovligt importerede hunde rundt på gaderne i Danmark. Derfor giver det heller ikke mening, at to hvalpe i sikker forvaring skal aflives," siger Rikke Christensen-Lee. 

Til slut opfordrer direktøren indtrængende "lad os i stedet samlet sætte ind på at få den her import stoppet! Lad os få oplysning, grænsekontrol, anmeldepligt osv. Så alle der køber og sælger slet ikke er i tvivl! Det her er alvor - og det skal stoppes. Men at aflive de to uskyldige hvalpe hjælper overhovedet ikke."

Om hvalpesagen

  • Dyreværnet modtager den 25/9 2019 Daisy og Alba, to 10-uger gamle shih-tzu hvalpe, som er beslaglagt af det nye dyrepoliti (Specialenhed for dyrevelfærd Øst).
  • Hvalpene er kommet til Danmark med bus fra Serbien og har ingen rabiesvaccination.
  • Hos Dyreværnet placeres de i karantæne. Hvalpene virker sunde og raske -og trives i bedste velgående.
  • Politiet overdrager fredag den 25/10 hvalpene til Dyreværnet.
  • Tirsdag den 29/10 kræver Fødevarestyrelsen de to hvalpe returneret til en uvis fremtid i Serbien på Dyreværnets regning eller aflivet. Dyreværnet finder ingen af disse valgmuligheder acceptable.

Anbefalet til dig