Næsten ingen ved det: Derfor hader din kat lukkede døre

Af: Liva H.

|

11/09/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Der er faktisk en god forklaring.

Lige nu læser andre også

Hvis du nogensinde har set din kat reagere på en lukket dør, har du sikkert været vidne til et lille drama. Katten miaver højt, kradser desperat på døren og stikker poterne under som en snedig indbrudstyv, der prøver at åbne den. Men hvad er det, der gør en lukket dør så irriterende for vores firbenede venner? Der er faktisk en helt særlig årsag bag denne opførsel – og nej, det handler ikke bare om de gerne vil ud.

Derfor kan katte ikke lide lukkede døre

Eksperter peger på, at en blanding af nysgerrighed og instinkter spiller en stor rolle i årsagen. Ifølge veterinær adfærdsekspert Dr. Karen Sueda oplever katte en form for frygt for at gå glip af noget (FOMO), når de står over for en lukket dør. "De ved ikke, hvad der er på den anden side og vil finde ud af det," forklarer Sueda til Live Science.. Katte er naturligt nysgerrige og territoriale, og i naturen hjælper deres behov for at kontrollere deres omgivelser dem med at forblive sikre.

Kan være en trussel

Når en dør lukkes, mister de kontrol over et område, hvilket kan føre til frustration, hvor de miaver eller kradser på døren. Katteadfærdskonsulent Ingrid Johnson er enig i denne forklaring og påpeger, at katte kan lide at have kontrol over deres territorium og adgang til rum. Denne adfærd er dybt forankret i deres instinkter som både rovdyr og byttedyr, hvor de altid skal være opmærksomme på deres omgivelser for at føle sig trygge.

Katteadfærdsforsker Jane Ehrlich har kaldt dette fænomen de "tre frygtelige C'er" choice, control, and change( på dansk: mangel på valg, kontrol og forandring red.), som katte hader. Selv hvis de ikke nødvendigvis ønsker at være på den anden side af døren, vil de stadig gerne vide, hvad der foregår.

Forhindrer dens opmærksomhed

En lukket dør kan også forhindre katten i at få opmærksomhed fra sin ejer, hvilket er noget, katte ofte værdsætter højt. En undersøgelse fra 2017 offentliggjort i Behavioral Processes viste, at de fleste katte foretrækker menneskelig interaktion frem for mad eller legetøj, så at blive lukket ude kan forstærke deres frustration, da den ikke kan opnå det der er aller vigtigst for den.

Hvis din kats reaktioner er mere end blot frustration – som vedvarende miaven, fladtrykte ører eller hvæsen – kan det dog være en god ide at kontakte en dyrlæge for at udelukke sundhedsmæssige problemer, råder Dr. Sueda.

Anbefalet til dig