National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) advarer danskere

Af: Liva H.

|

03/04/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det rammer ældre, unge, voksne og virksomheder.

Lige nu læser andre også

Ofte forbindes ældreborger med ofre i sager om digital kriminalitet. Men virkeligheden er anderledes. 

 National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) udsender i en pressemeddelelse en advarsel til alle danskere

De skriver at man i på blot et år - fra 2022 til 2023 så en stigning på 30% af it relateret økonomisk kriminalitet. 

Det kan være svært at gennemskue når man bliver udsat for svindel, da de it-kriminelle kan være snedige. De kan sende en sms hvor det ligner at afsenderen er eksempelvis e-boks, MobilePay eller skat. Hvor du blot skal klikke på et link eller logge ind med MitID for at få adgang til yderligere oplysninger om henvendelsen. 

Ved at klikke på linket kan svindlerne få adgang til kort- og MITID-oplysninger ved hjælp af det falske link. 

“Svindlerne er blevet markant dygtigere, og med få klik på computeren kan de nå meget bredt ud. Samtidig er det blevet sværere at gennemskue, om det er en ægte mail eller sms, man modtager fra eksempelvis PostNord eller Skat”, siger politiinspektør Jesper Kracht, der er chef for Nationalt Center for IT-kriminalitet hos NSK.

Jesper Kracht bekræfter, at der har været en kraftig stigning i anmeldelser om IT relateret kriminalitet. Men det er ikke kun  SMS svindel, der er årsag til den store stigning. 

Der er generelt en stigning i digital svindel. Netop dette får NSK til at komme med en klar opfordring til alle om at være ekstra opmærksomme når man færdes digitalt. Ifølge Jesper Kracht, sker det nemlig i høj grad også for unge, voksne og virksomheder. 

Anbefalet til dig