Det blev sidste år af Nationalbanken annonceret, at 1000-kronesedlen vil blive udfaset den 31. maj 2025, og det har medført, at folk har fået travlt med at komme af med de værdifulde pengesedler.
Allerede nu er der blevet indleveret omtrent halvdelen af de eksisterende 1000-kronesedler, hvilket svarer til mere end 9 milliarder kroner.
Men imens sedlerne bliver udfaset, er Nationalbanken i færd med at producere nye mønter prydet med Kong Frederiks billede.
Men hvis det stod til Moderaterne, var det måske slet ikke fundet sted. Moderaterne ønsker nemlig en markant ændring i Danmarks valuta
De foreslår, at kronen skal erstattes med euroen. Det er et ønske, der fremsættes af Moderaternes spidskandidat til EU-valget, Stine Bosse, som i Altingets valgtest erklærer sig "helt enig" i forslaget.
Det skriver B.T.
Ifølge Stine Bosse pålægger den nuværende vekselkurs danskere en omkostning på cirka én procent, når de veksler fra kroner til euro.
Udover det er der ifølge hende betydelige udgifter til kurssikring samt en række administrative byrder for virksomhederne.
Bosse understreger dog, at denne overgang ikke er planlagt til at finde sted i den kommende femårige valgperiode, men snarere er tænkt som en langsigtet målsætning, der strækker sig over de næste 10-15 år.
Andre partier er uenige
Moderaterne fremstår som et parti, der er gennemgående positivt indstillet over for EU, og deres forslag om at indføre euroen er en del af en større politisk vision.
Men partiet står meget alene med denne holdning. De fleste andre politiske partier har i Altingets valgtest givet udtryk for, at de er "helt uenige" eller "overvejende uenige" i spørgsmålet om at erstatte kronen med euroen.
Kun Alternativet viser en vis støtte til idéen. De erklærer sig "overvejende enige" og påpeger, at Danmark allerede med fastkurspolitikken har bundet kronen tæt op på euroen.
Debatten om euroens indførelse som Danmarks officielle valuta er ikke ny, men den får ny aktualitet med Moderaternes udmelding.
Det vil dog kræve en betydelig ændring i både politisk konsensus og offentlig opinion, hvis kronen en dag skal vige pladsen for euroen.