Nationalbanken med foruroligende melding

Nyheder
Genrefoto: Nationalbanken
Nu er der nyt fra Nationalbanken.

Lige nu læser andre også

Europas fremtid er både usikker og presset grundet voksende konkurrence fra USA og Kina.

Allerede sidste år advarede den franske præsident Emmanuel Macron om, at "Vores Europa er dødeligt, det kan dø, det kan dø."

Dog ser Christian Kettel Thomsen ikke helt så sort på tingene. Han erkender dog, at Europa er under pres, og at konkurrencen fra USA og Kina.

Han vurderer, at europæiske og dermed danske eksportmuligheder kan blive indskrænket i de kommende år, fordi verdenshandlen stagnerer, og handelsbarrierer skyder op.

Sådan skriver DR.

Som en lille økonomi er Danmark især afhængig af, at varer kan strømme ud over grænserne uden forhindringer.

Det er i årevis lykkedes at skabe stærke, internationalt dominerende virksomheder, men den globale uro gør Danmark mere udsat end mange andre steder.

Ifølge Nationalbanken kan en række faktorer påvirke fremtidens vækstmuligheder.

Nye toldsatser, krav om lokalt produceret indhold og statsstøtte til hjemlige virksomheder verden over risikerer at trække i retning af mindre frihandel og større selvforsyning.

Den slags tiltag kan udløse en negativ spiral, hvor lande gensidigt hæver barrierer og dermed reducerer handlen.

I Danmark har man allerede set tegn på, at over halvdelen af de råmaterialer, der er afgørende for danske produkter, kommer fra Kina.

Hvis Kina begrænser sin eksport, kan det presse danske virksomheder og øge behovet for at sprede leverandørkilder.

Den overordnede tendens er, at de tre store økonomiske blokke – USA, Kina og Europa – fremover muligvis vil handle mere internt og mindre med hinanden.

På hjemmefronten overvejer politikere at intensivere brugen af statsstøtte for at fremme og beskytte dansk og europæisk produktion.

Det kan dog gøre det sværere for mindre økonomier som den danske at udnytte de fordele, som frihandel tidligere har givet.

Så nu er spørgsmålet er nu om Danmark og resten af Europa fortsat kan bevare de store fordele, de har ved global handel.

Anbefalet til dig