Nationalbanken udfaser flere kontanter: "Vi forventer, at det bliver samme mønster"

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Det er tid til at vinke farvel.

Lige nu læser andre også

Tiden er ved at rinde ud for de gamle pengesedler.

Nationalbanken udfaser 1.000-kronesedlen og sedler fra serierne 1944-1997, hvilket betyder, at de mister deres status som gyldigt betalingsmiddel den 31. maj 2025.

Derfor har banken nu lanceret en landsdækkende kampagne, der skal minde danskerne om at få brugt eller indleveret de gamle kontanter.

Sådan skriver Dansk Industri.

Mange steder vil allerede nu opleve en stigning i antallet af 1.000-kronesedler ved kassen. Forbrugerne forsøger nemlig at komme af med sedlerne, inden de bliver ugyldige.

”Da Nationalbanken kom med udmeldingen i slutningen af 2023, oplevede vores medlemsvirksomheder, at de modtog flere 1.000-kronesedler end tidligere, da deres kunder prøvede at komme af med dem. Vi forventer, at det bliver samme mønster her efterhånden som flere danskere ser Nationalbankens kampagne”, fortæller Marie Asmussen, der er seniorchefkonsulent i DI Handel.

For butikker betyder det, at medarbejdere skal være klar til at håndtere ældre sedler, hvoraf nogle kan være op mod 80 år gamle.

Nationalbanken har offentliggjort en oversigt, der kan hjælpe med at identificere de sedler, der udfases.

Den kan du finde ved at klikke her.

Efter fristen kan både private og erhvervsdrivende stadig aflevere sedlerne, men det kan dog kun ske tre steder, og her vil der være krav om fysisk fremmøde og dokumentation.

Erhvervsdrivende har desuden mulighed for at aflevere dem i deres pengeinstitut frem til den 13. juni 2025.

”Først og fremmest betales der mindre med kontanter end tidligere, og derfor har særligt 1.000-kronesedlen voldt problemer ude ved kasseapparatet. Det her vil gøre det nemmere og mere sikkert at stå i kassen, og det er vi glade for. Derudover vil der være færre typer af sedler i omløb, så administrationen og verificeringen af de her ældre sedler vil også gøre det lidt nemmere for butikkerne”, fortæller Marie Asmussen afslutningsvist.

Anbefalet til dig