Nem opskrift: Sådan laver du din egen håndsprit der beskytter mod coronavirus

10/03/2020

Nanna Christina Smidt

Modelfoto af håndsprit. Foto: Shutterstock.
Det plejer at være lidt mere velsmagende opskrifter vi præsenterer her på sitet, men i disse coronatider, mener vi at denne opskrift er ret anvendelig.

Mest læste i dag

 

Håndsprit er nemlig for tiden nærmest på værdiniveau med guld, og det er hamstret fra alle hylder. Så her kommer en nem opskrift.

De fleste butikker melder fuldstændig udsolgt af håndsprit, og så er gode råd dyre. Eller det er de faktisk ikke, for her kommer opskriften på en nem og billig håndsprit, som beskytter dig mod coronavirus.

Alkolhol dræber coronavirus

Alkolhol er god for mange ting, vil nogen mene, men i hvert fald kan den dræbe coronavirus.

”Håndsprit er en effektiv metode mod coronavirus, idet alkohol med en opløsning på 70 procent vil ødelægge den fedtmembran, som coronavirusset har. Igen er det vigtigt, at desinfektionen udføres rigtigt. Hænderne skal gerne være tørre og ikke direkte beskidte,” siger Per Brøndsted Höllsberg, der er professor ved Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk.

Vigtigt med god håndhygiejne

Det er i det hele taget vigtigt med en god håndhygiejne. For det er blandt andet gennem håndtryk, at smittes spredes.

Den vigtigste ingrediens er alkohol. Det skal bruges i form af enten isopropanol, som findes i rengøringsmidler, eller ætanol, som tilsættes øl, vin og spiritus. Men det skal være en stærk alkohol, for bruger man en under 60 %, så falder effektiviteten kraftigt.

Her er hvad du skal bruge:

  • 1,5 deciliter isopropanol (91 %) eller anden stærk alkohol 
  • 0,7 dl Aloe Vera
  1. Bland ingredienserne
  2. Hæld på sprayflaske – og brug.

Håndvask det mest effektive

Selvom sprit umiddelbart virker som det mest renlige alternativ, så er håndvask faktisk bedre.

”Udført korrekt er håndvask effektivt mod coronavirus, da virusset ikke sidder godt fast på hænderne. Der ses effekt ved brug af sæbe, fordi det ødelægger en fedtmembran, som virusset skal bruge for at inficere os. Dernæst er det effektivt at skylle rigtig godt med vand, for at vaske virusset væk,” siger virusforsker Per Brøndsted Höllsberg på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk. 

Men man skal ikke overdrive, for begge dele kan udtøre ens hænder:

”Alkohol i håndsprit er udtørrende for huden og for at modvirke dette, er der tilsat en gel. Megen håndvask med sæbe kan dog også virke udtørrende.”

Man skal altså gøre begge med omtanke, men huske at holde den gode hygiejne.

 

 

 

Anbefalet til dig