Novo Nordisk bryder loven: Nu pålægger Etisk Nævn saktioner

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Novo Nordisk benægter beskyldninger, til trods for beviser om lovbrud.

Lige nu læser andre også

Medicinalgiganten Novo Nordisk har netop fået en saftig bøde på 30.000 kroner fra Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien, og det hele startede med en pokal.

Ja, du læste rigtigt - en pokal har fået Novo Nordisk i mindre problemer, og det har sat lobbypraksis i rampelyset.

Det skriver B.T.

Sagen begyndte da Novo Nordisk besluttede at belønne uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) med en pokal på Folkemødet den 16. juni 2023.

Det skulle dog vise sig, at denne gestus ikke kun indeholdt velvilje, men også overtrådte lobbykodeksets § 15, der forbyder lægemiddelvirksomheder at give gaver til beslutningstagere.

I den netop offentliggjorte afgørelse fra Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien lyder det klart og utvetydigt: "Novo Nordisk A/S findes således at have overtrådt Lobbykodeksets § 15 og pålægges som følge heraf sanktioner."

Novo Nordisk pressechef, Lars Otto Andersen-Lange, forklarede situationen med, at pokalen, med en værdi af 321 kroner, var en præmie til Danmark som nation for evnen til at tiltrække talenter. Egelund modtog pokalen på vegne af Danmark efter en afstemning blandt publikum.

"Pokalen, som havde en værdi af 321 kroner, var en præmie til Danmark som nation for evnen til at tiltrække talenter. Uddannelsesminister Christina Egelund modtog pokalen, på vegne af Danmark, ved arrangementet på Folkemødet efter en afstemning blandt publik", skriver Andersen-Lange.

Trods Novo Nordisks argument om, at pokalen ikke udgjorde en væsentlig økonomisk værdi, gik Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien imod denne fortolkning og slog fast, at gaver til beslutningstagere er uacceptabelt.

Denne bøde kommer kort efter en påtale, som Novo Nordisk modtog i september, også fra Etisk Nævn for Lægemiddelindustrien, i forbindelse med deres samarbejde med en fedmeforening. Sagen drejede sig om, at Novo Nordisk ikke havde indberettet ikke-finansiel støtte til patientforeningen.

Novo Nordisk synes at have udfordringer med at overholde de etiske retningslinjer, hvilket har ført til spørgsmål om, hvordan de håndterer deres relationer til beslutningstagere og patientforeninger.

B.T. arbejder på at få en kommentar fra uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund for hendes reaktion på bøden og den kontroversielle pokaloverrækkelse.

Anbefalet til dig