Nu afbestiller danskerne som aldrig før

10/01/2022

Sarah Steenfeldt

Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix.
Telefonerne gløder hos forsikringsselskabet.

Mest læste i dag

”Vi har aldrig oplevet så stor brug af afbestillingsforsikring, som vi gør nu. Der er i øjeblikket mere end fire gange så mange kunder, som ønsker at anvende deres afbestillingsforsikring, sammenholdt med samme periode før pandemien. Mange testes positiv lige før deres afrejse og kan derfor ikke tage af sted, og så har de brug for deres afbestillingsforsikring”. Sådan lyder meldingen fra If Forsikring.

Travlheden mærkes også på telefonerne, hvor der den seneste uge er indkommet 60-70 procent flere henvendelser end normalt fra kunder med spørgsmål vedrørende rejser og rejseforsikringer.

Det oplyser If skadeforsikring i en pressemeddelelse. 

”Det svarer til mellem 500-600 kundehenvendelser om ugen alene vedrørende rejse- og afbestillings­forsikringer”, fortæller siger Eva Lindberg Vibe, produktchef for privatforsikringer hos If.

Ombooking kan være løsning

Ifølge Eva Lindberg Vibe, er der stor usikkerhed blandt danskerne, og de har svært ved at finde hoved og hale i krav og restriktioner. Både fordi det er en ny situation, de står i, og fordi hvert land har forskellige restriktioner. Folk prøver at forberede sig på mulige situationer, der kan opstå inden eller under deres ferie og forstå, hvad det kommer til at betyde for dem.

”Det forstår vi og det er meget naturligt. Man skal dog være opmærksom på, at det er de indrejsevilkår, der er aktuelle 72 timer før afrejse, som danner grundlag for, om man kan bruge afbestillingsforsikringen. Er man utryg eller har man bare ikke lyst til at tage af sted, som situationen er lige nu, anbefaler vi, at man undersøger muligheden for at ombooke og udskyde ferien”, siger Eva Lindberg Vibe.

Flere raskmeldte er for hurtige til at booke ny ferie efter endt coronaforløb. De kan blive ramt af fortsat positive test, selv om de er blevet raske. Foto: If Skadeforsikring 

Raskmeldte skal tænke sig om inden feriebooking

En af de udfordringer, flere danskere støder på, er at en række af de populære vinter-rejsemål stiller krav om negativ coronatest ved indrejse. Har man har været smittet inden for de seneste 12 uger, kan en pcr-test vise positiv, selv om man er rask, da der fortsat kan være inaktiv virus i kroppen.

Forsikringsselskabet har flere gange fået henvendelser fra nyligt raskmeldte, der har været for hurtige til at booke ny ferie, og derfor ikke kan indfri kravet om negativ test, og derved risikerer at blive nægtet indrejse, selv om de ikke længere er syge.

”Vi strækker os langt for at hjælpe folk og har løbende gennem pandemien ekstraordinært udvidet vores dækninger for at dække uventede situationer. Men det har været kendt længe, at man kan teste positiv i de første måneder, efter man er blevet rask. Derfor bør man ikke afslutte et coronaforløb med at booke ferie med snarlig afrejse, for så er det ikke en uventet situation, hvis testen er positiv og man ikke kan tage af sted – og så dækker forsikringen ikke”, fortæller Eva Lindberg Vibe. 

Dette bør du være opmærksom på inden din rejse:

  • Tjek at du har gyldig rejseforsikring og afbestillingsforsikring. Mange husstande valgte i 2020 at stille rejseforsikringen i bero for at spare udgiften, mens verden var farvet orange. Særligt unge hjemmeboende skal tjekke, at forældre har genkøbt rejseforsikring. Og vær opmærksom på, at afbestillingsdækningen typisk har en karenstid på 14 dage fra købsdatoen. Det betyder, at alt hvad der sker i disse 14 dage, ikke er dækket.
     

  • Sæt dig ind i indrejsereglerne i det land, du rejser til – både før du køber rejsen og inden du tager afsted. Benyt Udenrigsministeriets hjemmeside. Hold dig orienteret løbende og helt frem mod afrejsen. Er du fortsat usikker, så kontakt dit forsikringsselskab.
     

  • Vær særligt opmærksom på forskellige krav i forhold til test før indrejse, om du er vaccineret, tidligere smittet, særlige forhold for medrejsende børn mv.
     

  • Fylder tvivlen for meget over at skulle rejse, så undersøg hos din rejseudbyder, om du kan ombooke rejsen til et senere tidspunkt.
     

  • Udgifter til test i udlandet, på grund af restriktioner, er ikke omfattet af forsikringsdækningen. Vær opmærksom på, at det vil fordyre din ferie, hvis der skal foretages test hos privat testudbyder.
     

  • Ved Kør-selv-ferie skal du holde dig orienteret om regler og restriktioner ved både indrejse og for transit i de pågældende lande. Husk at gøre det både inden du kører afsted og inden du kører hjem fra ferien. Restriktionerne kan ændre sig fra dag til dag, og kan være anderledes på hjemturen, end da du kørte afsted hjemmefra.

    If Skadeforsikring

Anbefalet til dig