Penge på vej til disse danskere: Allerede i april ruller ekstra penge ind på kontoen

Nyheder
Foto: Shutterstock
Allerede i april sker det.

Lige nu læser andre også

De 36.000 ansatte akademikere i regionerne, herunder bl.a. læger, farmaceuter, hospitalsfysikere, jordemødre, fysioterapeuter, ergoterapeuter, psykologer og administrativt ansatte, har netop indgået et ny toårigt overenskomstforlig med en samlet økonomisk ramme på 8,8 procent.

Forliget sikrer en betydelig reallønsforbedring de kommende to år. Der er generelle lønstigninger på i alt godt 6,50 procent.

Derudover forbedres pensionsindbetalingerne med cirka 2 procentpoint, og der er aftalt en række løntillæg. Det største lønhop kommer allerede til april 2024, hvor der er aftalt generelle lønstigninger på 4 procent.

Det skriver Akademikerne i en pressemeddelelse.

Ud over løn er der forbedringer i forhold til bl.a. fleksibilitet, barsel, tillidsrepræsentanter og chefer. Derudover indeholder aftalen konkrete initiativer om et partssamarbejde om udvikling af de regionale arbejdspladser samt et løft af børne- og ungdomspsykiatrien.    

Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne udtaler:

”Vores højest prioriterede krav til OK24 var løn. Vi sikrer nu en reallønsfremgang inden for perioden, og det er jeg glad for. Derudover kommer der en ekstraordinær lønforhandling i slutningen af 2025, hvor formålet er at sikre, at den lønmæssige forskel, vi oplevede ved indgangen til OK24 i forhold til lønudviklingen i den private sektor, håndteres senest ved udgangen af 2025. Oveni kommer den såkaldte reguleringsordning fremover til at følge en mere retvisende indeksering. Alt sammen sikrer, at lønningerne på det regionale område vil blive løftet og fremover udvikle sig i takt med lønningerne på det private arbejdsmarked”, siger Lisbeth Lintz.

Opsparingskonto

En nyskabelse i overenskomstforliget er oprettelsen af en såkaldt opsparingskonto, der betyder, at ansatte fremover får bedre mulighed for at finansiere pauser eller sporskifte i et langt arbejdsliv.

Aftalen betyder, at den del af pensionsindbetalingerne, der kan veksles fra pension til løn eller opsparing bliver hævet. Samtidigt er der aftalt et markant løft af pensionsprocenten på op til 1,99 procentpoint, så den nu for grupper omfattet af den fællesakademiske overenskomst kan udgøre hele 20,57 procent.

”Vi har aftalt en opsparingskonto, der bygger bro til fremtiden. Det er en arbejdslivs- eller livsfasekonto, som giver den enkelte mulighed for at skabe et økonomisk grundlag for at kunne tage pauser eller foretage skift i arbejdslivet. De akademiske medarbejdere efterspørger fleksibilitet. Jeg synes, kontoen giver mange perspektiver i forhold til at få mere fleksibilitet og bedre muligheder for at kunne tage pauser i et langt arbejdsliv.” 

For at imødekomme de store udfordringer med arbejdskraftsmangel på de regionale arbejdspladser i disse år, er der aftalt et nyt partssamarbejde mellem RLTN og Akademikerne.

Overskriften er ”Sammen om udvikling af de regionale arbejdspladser”, og initiativet har til formål at styrke samarbejdet og dialogen på tværs af faggrupper, ledelseshierarkier samt imellem parterne.

”Arbejdskraftsudfordringerne kommer til at præge det regionale arbejdsmarked i mange år fremover. Vi er som part klar til at tage ansvar og løfte vores del af opgaven i forhold til at sikre arbejdspladser, der passer til fremtidens behov. Jeg ser meget frem til at fortsætte den gode dialog om håndteringen af de forskellige udfordringer i den regionale sektor, så vi i fællesskab kan sikre attraktive regionale arbejdspladser til gavn for borgere, patienter og de regionale medarbejdere”, siger Lisbeth Lintz, formand for Akademikerne.

Det nye forlig indeholder også et målrettet løft af børne- og ungdomspsykiatrien. En presset rekrutteringssituation rammer området hårdt, og derfor er det aftalt, at der i børne- og ungdomspsykiatrien fremover gives et særligt pensionsgivende tillæg til psykologer, afdelings- og overlæger samt ergo- og fysioterapeuter.

Anbefalet til dig