Nu er det slut: Grænsekontrol ophæves

14/04/2023

Nicolai Haugsted

Foto: Shutterstock
Nu bliver turen over grænsen meget nemmere for danskerne

Mest læste i dag

Danmark har siden 4. januar 2016 gennemført midlertidig grænsekontrol mod Tyskland og siden 12. november 2019 mod Sverige.

Den midlertidige grænsekontrol er tilrettelagt som stikprøvebaserede indsatser, men det er ikke gratis at have sådanne kontroller.

Det kræver således både penge, tid og personale i form af politi og militært ansatte.

Derfor vurderes behovet hele tiden, og nu kommer justitsministeriet med en stor nyhed.

Den danske regering har nemlig i dag meddelt EU-kommissionen, at grænsekontrollen mod Sverige ophæves. Samtidig omlægges grænsekontrollen mod Tyskland.

Grænsekontrollen videreføres i en ny midlertidig periode på 6 måneder, men i en ny form, hvor der i højere grad fokuseres på at styrke indsatsen mod grænseoverskridende kriminalitet i grænseområderne frem for indrejsekontrol.

På den måde vil det også blive lettere at være pendler i grænseområdet. Ændringerne træder i kraft den 12. maj 2023, lyder det i en pressemeddelelse.

Dermed er det snart slut med kontrol mod den svenske nabo.

Rigspolitiet vurderer, at den kommende omlægning vil have en positiv effekt på bekæmpelsen af den grænseoverskridende kriminalitet.

Selvom det snart er slut med periodevise indrejsekontroller på Øresundsforbindelsen og i de større havne med ankomster fra Sverige, så vil grænsekontrollen mod Tyskland blive genindført i en ny midlertidig periode, som vil løbe frem til den 11. november 2023. 

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) siger:

”Det er ekstremt vigtigt, at vi slår ned på dem, der udøver kriminalitet på tværs af landegrænser, og de nye ændringer vil samlet betyde, at den kriminalitetsbekæmpende indsats i grænseområderne bliver styrket. Når regeringen opretholder grænsekontrollen mod Tyskland i en ny midlertidig periode, så er det fordi, vi finder det nødvendigt for at imødegå de trusler, Danmark står over for."