Efter mere end ti års stilstand vedtog Folketinget i dag en ny lov, der betyder, at en lang række af landets andelsboligforeninger ikke længere behøver at se værdien af deres ejendomme smuldre.
Andelsboligers værdi og pris har således oftest været fastsat ud fra den offentlige vurdering, men da der ikke har været nogen vurderinger siden 2012 - og ikke kommer nogen nye - så har inflationen udhulet værdierne og sat en stopper for blandt andet renoveringer og salg flere steder.
"Med den nye lov er der endelig fundet en løsning for andelsboligforeningerne. Det er virkelig en glædens dag i rigtig mange foreninger", siger Hans Erik Lund, der er Landsformand i ABF, som er den samlende organisation for alle landets andelsboligforeninger.
Sådan skriver ABF i en pressemeddelelse.
Han fortsætter:
"En ordentlig løsning er noget, vi i ABF har kæmpet virkelig hårdt for gennem flere år, og vi er glade for, at man fra politisk side med vedtagelsen af loven, vil hjælpe de foreninger, der er i klemme."
Konkret giver loven mulighed for, at andelsboligforeninger, der bruger den gratis offentlige vurdering, kan fortsætte med det, men nu får mulighed for at fremskrive vurderingen med nettoprisindekset. På den måde kan værdien følge med ift. inflation og stigende priser i samfundet.
Loven er dog også en hjælpende hånd til de foreninger, der bruger en anden metode til at fastsætte værdien af deres ejendom. Flere og flere foreninger er nemlig gået over til den såkaldte valuarvurdering, hvor man hvert år betaler en valuar for at vurdere ejendommen. Det er en relativt stor udgift – især for små andelsboligforeninger. Her åbner loven op for, at foreningerne kun behøver at købe en valuarvurdering hvert tredje år, fremfor hvert år, hvilket er glædeligt nyt for de mange danskere (over 300.000, red.), der bor i andelsbolig i Danmark.
"Loven rummer løsningerne på nogle af de rigtig store udfordringer, som andelsboligforeningerne har haft de seneste ti år. Det har taget sin tid og det har kostet både kræfter og penge, så det har enorm stor betydning, at loven nu er vedtaget", siger Hans Erik Lund.
Lovforslaget – L111 – blev 3. behandlet og vedtaget den 4. april 2024.
Loven træder i kraft den 15. april 2024 og giver foreningerne mulighed for at bruge de nye vurderingsmetoder, så snart foreningerne har afholdt deres generalforsamlinger.