Ny rapport afslører: I denne branche udsættes ansatte oftest for chikane

Af: Ida Hansson

|

12/05/2023

Der er betydelig forskel i omfanget af uønsket seksuel opmærksomhed og chikane, når man sammenligner brancher i Danmark.

Mest læste i dag

Omfanget spænder fra 12,1% til 41,2% af de adspurgte medarbejdere, der svarer, at de har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed eller chikane på jobbet inden for de seneste 12 måneder.

Det viser en undersøgelse, der sammenligner omfanget på tværs af 38 brancher i Danmark.

Branchen med den største forekomst er Restauranter og barer, hvor 41,2% af de adspurgte medarbejdere har rapporteret en grænseoverskridende handling, herefter kommer Hotel og camping (36,2%) og Døgninstitutioner og hjemmepleje (28,8%).

- Generelt rapporteres der oftere uønsket seksuel opmærksomhed og chikane i brancher, hvor medarbejdere har meget kontakt med borgere, kunder og klienter end i andre brancher. Tallene tyder også på, at udøveren af adfærden i disse brancher ofte er en person, som ikke er ansat på arbejdspladsen. Der er dog også eksempler på brancher, som har en relativt høj forekomst af uønsket opmærksomhed fra både eksterne og interne, siger Ida E. H. Madsen, der er seniorforsker på NFA, og som er projektleder på det projekt, som har udarbejdet rapporten.

Den laveste forekomst af uønsket seksuel opmærksomhed ses i branchen Energi og råstoffer, hvor 12,1% af de adspurgte medarbejdere rapporterer at have oplevet grænseoverskridende adfærd de seneste 12 måneder. Det oplyser Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i en pressemeddelelse.

Generelt rapporterer kvinder oftere uønsket seksuel opmærksomhed og chikane end mænd. Det gælder også i brancher, hvor der er et overtal af mænd. Eks. i anlægsbranchen, hvor der er flest mænd ansat inden for branchen (89%), findes der flest kvinder, som rapporterer uønskede hændelser (42%).

Mest læste

Derfor gik grevinde Alexandra fra prins Joachim Grevinde Alexandra har ikke før sat ord på, hvad der medførte, at hun og prins Joachim blev skilt i 2005. I en kinesisk tv-dokumentar, der handler om grevinde Alexandra, har hun for første gang løftet sløret for, hvorfor kærligheden ikke holdt.
Ville ikke være med: Dette nægtede Puk Elgård at gøre i Go' Morgen Danmark I syv år var Puk Elgård vært på Go' Morgen Danmark - og undervejs var det særligt én udfordring, som hun svarede klart nej til.

Anbefalet til dig