Mens storbyer verden over sukker efter at etablere grønne åndehuller, tager Aarhus det blomstrende byrum til et nyt niveau. Salling Roofgarden er navnet på den kommende bypark, der fra sommeren 2022 lægger græs til leg, fordybelse og fællesskab.
Det kom frem fredag."Der er nok at glæde sig til, når Salling Roofgarden fra næste sommer byder velkommen under åben himmel i den nye oase på taget af Salling Stormagasin i Aarhus. 1400 m2 dedikeret til hygge og samvær i en grøn bypark, der bliver et attraktivt supplement til Salling Rooftop, der siden åbningen for knap fire år siden har haft flere end 3,5 millioner gæster."
Østjyllands næste store seværdighed er blevet muliggjort af en donation fra Salling Fondene, og direktør Marianne Bedsted ser frem til at indvie den nye bypark efter byggeprocessen, der begynder senere på året.
"Ovenpå et år, hvor vi ikke har kunnet dyrke fællesskabet, er vores mål med Salling Roofgarden at skabe et helt nyt byrum for samvær, men også til eftertanke. Et æstetisk frirum, hvor herboende med en travl kalender eller besøgende med et stramt program kan trække vejret dybt og lade roen sænke sig i hinandens selskab i det fri," siger Marianne Bested, direktør for Salling.
Den ambition bakkes op af Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard, der ser et stort potentiale i byens kommende grønne attraktion.
"Med Salling Roofgarden får Aarhus et grønt åndehul i mere end én forstand. Placeringen midt i byen giver borgere og besøgende mulighed for et pusterum, samtidig med at vegetationen på toppen af Aarhus spiller positivt ind i kommunens omstilling til at blive en klimavenlig storby. På vegne af byen sender jeg derfor en stor tak til Salling og Salling Fondene for et flot bidrag til at forbedre både hverdagen og bymiljøet,” siger borgmester Jacob Bundsgaard i pressemeddelelsen.
I international liga
Mens Salling Rooftop har appelleret til gæster med udeservering, events og livemusik, vil Roofgarden, der får sine egne indgange, være baseret på plads og ro til refleksion. Bland andet vil byparken byde på:
- En plantevæg, der løber hele vejen ned ad Sallings facade mod Strøget
- Frodig beplantning på taget i form af 15 meter høje træer, buske og græssorter
- Gangbroer, der forbinder byparken i højden over beplantningen
- Glasvægge og glas-gange, der blandt andet giver kig hele vejen gennem og til bunden af stormagasinet
- Hotspots med forskellige kulturelle tilbud og installationer
- Himmelgynger, solkroge og opholdsarealer
- Samt ikke mindst en udkigsplatform – i fire meters højde og i alt 35 meter over Strøget - med panoramaview over hele Aarhusbugten, mod Mols og mod Moesgaard i syd.
På samme måde som Rooftop er blevet et foregangsbillede for tagudnyttelse både nationalt og internationalt, har Roofgarden potentialet til at sætte nye standarder for grønne oaser i urbaniserede områder, mener turismesektoren:
"På kort tid har Salling Rooftop etableret sig som en af landets mest velbesøgte attraktioner, og med etableringen af Roofgarden får Aarhus endnu en must see-attraktion. Det bliver en markant og vigtig attraktion - ikke kun i Aarhus, men i hele Danmark. Ambitionen om at skabe en spektakulær, grøn oase i byrummet forventer vi også vil opnå international opmærksomhed og anerkendelse," siger Pia Lange Christensen, direktør i VisitAarhus.
Salling Fondene støtter opførelsen af Salling Roofgarden med 35 mio. kr. Efter endt projektering planlægges byggeriet igangsat sidst på året, og allerede næste sommer forventes Salling Roofgarden at åbne.