Nye regler bliver vedtaget i 2025 - og så bliver det muligt for Skattestyrelsen at gøre dette

Nyheder
Foto: Shutterstock
Et nyt regelsæt er på vej.

Lige nu læser andre også

Nye regler giver i 2023, 2024 og 2025 mulighed for at opnå høje skattefrie bundfradrag ved udlejning af fritidshuse, biler, både og campingvogne – både i Danmark og udlandet.

Det kræver dog, at udlejningen sker via en platform, der er indberetningspligtig, uanset om platformen faktisk har indberettet oplysningerne til skattemyndighederne i hjemlandet.

Det er velkendt, at hvis man lejer sin fritidsbolig ud i Danmark gennem et bureau, der har indberettet det til skattevæsenet, så er de første 46.100 kroner i 2024 skattefri.

Sådan skriver PwC i en pressemeddelelse.

Derudover skal man kun medregne 60 procent af den overskydende del som kapitalindkomst, og skatten på den overskydende indkomst ligger mellem 25 procent og 42 procent, afhængigt af størrelsen af kapitalindkomsten.

Tilsvarende er der et bundfradrag på 11.500 kroner i 2024 ved udlejning af benzin- og dieselbiler, både og campingvogne, og et højere fradrag på 21.600 kroner for udlejning af el-, hybrid- eller brintbiler. Igen kræver det, at der er sket indberetning til skattevæsenet.

Selvom indberetningssystemet først forventes at være klart i 2026, gives der i de mellemliggende år en midlertidig adgang til de høje fradrag.

Bundfradragenes størrelse afhænger af, hvad der udlejes, fx fritidshus, bil eller campingvogn. Det er heller ikke et krav, at bureauet konkret har indberettet oplysningerne til skattemyndighederne i hjemlandet.

"Det er glædeligt, at 'systembegrænsninger' ikke skal være til hinder for, at man også kan få det høje fradrag ved udlejning af fx fritidsboliger i udlandet, som hvis fritidsboligen var beliggende i Danmark – og vel at mærke allerede fra 2023,” siger Søren Bech, skatteekspert i PwC.

Dokumentation for udlejning

Skattemyndighederne kan dog kræve dokumentation for, at udlejningen er sket gennem et bureau med indberetningspligt.

Dette kan eksempelvis være kontoudtog, underretninger fra bureauet eller bekræftelse på, at bureauet er indberetningspligtigt i hjemlandet.

“Når lovforslaget forventeligt bliver vedtaget i januar 2025, vil det være muligt at sende en anmodning til Skattestyrelsen for at få ændret 2023-årsopgørelsen, hvis man opfylder betingelserne. Der skal være dokumentation for, at udlejningen er sket gennem et indberetningspligtigt bureau – også selvom oplysningerne ikke er blevet videregivet til de danske skattemyndigheder,” siger Søren Bech. 

For 2024 skal man huske at få rettet sin årsopgørelse i marts/april 2025. For 2025 kan man allerede nu rette sin forskudsopgørelse og dermed betale mindre skat næste år.

Anbefalet til dig