Nyt EU-tiltag træder i kraft 1. januar: Kan koste disse danskere mange penge i støtte

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tiltaget kan ende med at koste en række danskere dyrt.

Lige nu læser andre også

Landbruget er et af de farligste erhverv at arbejde i.

De seneste fem år er der i Danmark årligt blevet anmeldt over 1.000 arbejdsulykker i branchen for landbrug, fiskeri og skovbrug heraf cirka fem dødsulykker.

Men et nyt tiltag, kaldet social konditionalitet, fra EU skal nu dæmme op for de mange arbejdsulykker samt understøtte bedre arbejdsvilkår for branchen. 

Tiltaget, der træder i kraft den 1. januar 2025, betyder, at landbrugere, der ikke overholder en række arbejdsgiverforpligtelser med hensyn til arbejdsmiljø samt gennemsigtige og forudsigelige arbejdsvilkår, kan blive trukket i landbrugsstøtten.

Sådan skriver Ministerium for Grøn Trepart i en pressemeddelelse.

”Desværre oplever vi i dag alt for mange arbejdsulykker i landbrugserhvervet. Derfor er det her tiltag helt essentielt. Det er vigtigt, at det får konsekvenser, hvis man som arbejdsgiver ikke lever op til sit ansvar. Antallet af arbejdsulykker i landbruget skal reduceres markant - det skal være trygt og sikkert at gå på arbejde," lyder det fra Jeppe Bruus, der er minister for Grøn Trepart.

Derudover påpeger Ane Halsboe-Jørgensen, der er beskæftigelsesminister, at det altid er arbejdsgiverens ansvar at sørge for, at tingene er i orden på arbejdspladsen:

”Ingen skal risikere liv og lemmer ved at gå på arbejde. Det er altid arbejdsgiverens ansvar, at sikkerheden og arbejdsmiljøet er i orden. Det bliver understreget med det nye tiltag. Landbruget er i dag et af de allerfarligste steder at arbejde, og det kommer nu til at kunne mærkes endnu mere på pengepungen, hvis man ikke har styr på arbejdsmiljøet.” 

Hvis landbrugere overtræder kravet, vil man som hovedregel blive trukket tre procent i landbrugsstøtten i overtrædelsesåret.

Hvis overtrædelsen gentager sig, vil man som udgangspunkt blive trukket ti procent i landbrugsstøtten.

Gylle, maskiner og fald 

Det er især dampe fra gylletanke, dyr, der går til angreb under arbejdet, ulykker med maskiner og bigballer samt fald fra stiger eller traktorer, der er årsagen til arbejdsulykkerne.

Hos Arbejdstilsynet har man længe arbejdet med at forbedre arbejdsmiljøet og forebygge ulykker i landbruget, og her ser man positivt på det nye tiltag fra EU.

Anbefalet til dig