Et nationalt pantsystem på takeaway-emballage kan snart blive virkelighed, hvis Alternativet får sin vilje i finanslovsforhandlingerne. Forslaget skal motivere danskerne til at genbruge deres emballage i stedet for at smide den ud.
Næste gang du bestiller takeaway, kan det blive fem kroner dyrere – men kun midlertidigt. Alternativet ønsker at indføre pant på takeaway-emballage som led i et nyt system, hvor du får pengene retur, når du afleverer emballagen i en pantautomat. Initiativet har til formål at reducere affaldsmængden og sikre genbrug af de mange bakker og bokse, som takeaway bringer med sig.
Alternativets finansordfører, Christina Olumeko, forklarer, at formålet med forslaget er at skabe en mere cirkulær affaldshåndtering, der i højere grad understøtter genanvendelse. ”Vi overforbruger i Danmark, og derfor er vi nødt til at gentænke vores affaldssystem,” siger hun og understreger, at pantsystemet skal gøre det let for danskerne at bidrage til en grønnere omstilling.
Det skriver Altinget.
Danmark drukner i takeaway-affald
Danskerne producerer ifølge Eurostat hvert år 787 kilo affald per indbygger, og engangsemballage fra takeaway udgør en betydelig del. Specielt engangskopper er en stor belastning; alene her forbruger Danmark cirka 130 millioner kopper årligt. Alternativet ønsker at få danskerne til at aflevere disse produkter i pantautomater i stedet for blot at smide dem ud, og målet er, at emballagen herefter rengøres og genbruges.
Systemet er inspireret af det eksisterende pantsystem for drikkevareemballage, som danskerne allerede er fortrolige med, men vil kræve en større udrulning af automater. Olumeko forklarer, at automaterne i de større byer skal være i gåafstand, mens det i mindre byer kan organiseres i samarbejde med lokale købmandsbutikker.
Finansiering og implementering i skala
Forslaget er prissat til 100 millioner kroner, som Alternativet vil tage fra årets finanslovsforhandlingsreserve på 500 millioner kroner. Alternativet har dog en fleksibel tilgang til projektets startskala. ”Det behøver slet ikke være den helt store model til at starte med,” siger Olumeko. Alternativet er klar til at tilpasse modellen, så den starter i mindre skala og udvides senere, alt efter hvad finanslovsforhandlingerne tillader.
Tidligere støtte og modstand fra politiske partier
Forslaget fra Alternativet er ikke første forsøg på at indføre et pantsystem for takeaway-emballage. Sidste år fremlagde flere brancheforeninger, NGO’er og virksomheder et samlet forslag om samme emne, og det fik bred, om end vag, støtte fra en række partier i Folketinget. Flere partier på venstrefløjen tilkendegav dengang, at de ønskede en løsning på det store affaldsproblem fra engangsprodukter, men der blev ikke truffet konkrete beslutninger.
Med Alternativets nye udspil håber partiet, at der kan bygges videre på sidste års opbakning og denne gang opnå en aftale. ”Det vigtigste for os er, at vi kan gå ud fra forhandlingslokalet med en eller anden form for model, hvor vi begynder at genanvende takeaway-emballage i Danmark,” slår Olumeko fast.