Nyt udspil fra regering sætter unge i fokus: Denne udvikling skal vendes

Af: Liva H.

|

03/06/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
18 initiativer skal være med til at vende udvikling af unge i arbejde.

Lige nu læser andre også

Der er mange fordele ved, at unge får et fritidsjob. De får en fod ind på arbejdsmarkedet, der giver dem erfaring, tjener egne penge og oplever personlig udvikling. Regeringen ønsker at fremme disse fordele og har derfor fremlagt et nyt udspil, der skal motivere flere unge til at tage et fritidsjob.

Det skriver Regeringen

Udviklingen af antallet af fritidsjob har oplevet en markant nedgang.

Sammenligner man tallene fra 1980'erne til i dag, er der i dag 70.000 færre unge, der har et fritidsjob.

Regeringen har derfor sat sig for at vende denne udvikling.

Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen ser fritidsjob som en myndiggørende erfaring, der forbereder unge til voksenlivet ved at give dem en forståelse for pligter og ansvar.

Hun argumenterer for, at fritidsjob ikke kun styrker unges tilknytning til arbejdsmarkedet, men også deres sociale tilhørsforhold og personlige identitet, især i en tid præget af øget mistrivsel blandt unge.

Økonomiminister Stephanie Lose er enig i, at fritidsjob gavner unge. Hun fokuserer dog på den økonomiske incitamentsstruktur og foreslår en skattelettelse for unge, der har fritidsjob. Hendes tilgang bygger på regeringens bredere skattepolitik, der sigter mod at gøre det mere attraktivt at arbejde. Også kulturminister Jakob Engel-Schmidt er positivt stemt. Han ser på de praktiske og personlige læringserfaringer, som fritidsjob kan tilbyde.

Han påpeger, at unges første job kan være en vigtig byggesten i deres udvikling og fremhæver behovet for at reducere bureaukratiet, der omgiver unges adgang til arbejdsmarkedet.

Det nye tiltag omfatter blandt andet:

Brugen af maskiner

Regeringen vil blandt andet ændre reglerne således at unge, der er fyldt 13 år og fortsat går i grundsko0le, fremover må arbejde med 'ufarlige' maskiner. Denne lovændring gør det muligt for unge, at kunne arbejde i flere forskellige brancher herunder industrien, hvor kun 5 procent alle fritidsjob er i dag.

Bedre vilkår for børn under 13

Der skal derudover være bedre vilkårene for børn under 13 år, der engagerer sig i kulturelle og lignende aktiviteter. Disse børn kræver særlig beskyttelse, og af den grund centraliseres ansvaret for tilladelser og tilsyn med børnenes arbejdsmiljø i Arbejdstilsynet.

Skattelettelse

Regeringen ønsker desuden at øge den økonomiske tilskyndelse ved at fritage unge under 18 år for at betale arbejdsmarkedsbidrag på al deres arbejdsindkomst. Dette vil betyde, at en ung arbejder i et supermarked, som tjener omkring 3.000 kr. om måneden, vil opleve en årlig skattelettelse på 2.880 kr.

Ændringer i regelsættet er dog ikke nok i sig selv. Regeringen planlægger derfor at indlede et samarbejde med arbejdsmarkedets parter og nøgleaktører inden for ungdomsområdet for at fremme en kulturændring og motivere flere unge til at træde ind på arbejdsmarkedet..

Anbefalet til dig