Ole gør ekstraordinært fund med metaldetektor

Nyheder
Foto: Vejlemuseerne
Under en tur på hans gamle klassekammerats jord gjorde han et af Danmarkshistoriens største guldfund

Lige nu læser andre også

Et af Danmarkshistoriens hidtil største, rigeste og flotteste guldskatte er netop blevet fundet, lidt uden for Jelling. Det enorme fund på knap 1 kg guld, bl.a. bestående af kæmpestore medaljoner på størrelse med underkopper, har igen set dagens lys, efter 1500 år i den danske muld.

Det bekræfter Vejlemuseerne, hvis arkæologer har hjulpet med at udgrave fundet, der i første gang blev fundet af entusiast, der blot var bevæbnet med en metaldetektor. 

"Ole Ginnerup Schytz havde netop anskaffet sig en metaldetektor, og fik lov til at gå på jorden hos sin gamle klassekammerat. Efter få timer fandt han, hvad der rent kvalitativt er et af Danmarkshistoriens største guldfund," skriver Vejlemuseerne i en pressemeddelelse

I denne uge er fundstedet blevet udgravet af Vejlemuseernes arkæologer, i samarbejde med Nationalmuseets eksperter og med midler fra Slots- og Kulturstyrelsen. Det har allerede gjort dem klogere på historien bag guldskatten, lyder det

"Arkæologerne ved nu, at skatten blev nedgravet i et langhus, som lå i en landsby, for omkring 1500 år siden. Undersøgelserne, og de mange indsamlede prøver og data, kommer til at give uvurderlig viden om de sammenhænge og omstændigheder, der har ført, til at skatten blev nedlagt af en stormand, dengang i jernalderen."

Stormand tæt på Jelling

Fundet af den enorme mængde guld viser, at fundstedet har været et magtcentrum, i den sene jernalder.

"Kun et medlem af samfundets absolutte top, har kunnet samle en skat, som den der er fundet her", forklarer Vejlemuseernes forskningschef Mads Ravn, og fortsætter:

"Selvom bynavnet, på det sted skatten er fundet, kan forbindes med netop folkevandringstiden, var der ikke noget, der kunne få os til at forudsige, at der her boede en hidtil ukendt krigsherre eller stormand, længe inden kongeriget Danmark opstod i de efterfølgende århundreder."

Her, kun knap 8 km fra det Jelling, der i 900-tallet blev Danmarks vugge, sad der altså allerede i 500-tallet en stormand, der formåede at skabe rigdom og tiltrække dygtige kunsthåndværkere. Af endnu ukendte grunde valgte han at nedlægge dette store guldfund i begyndelsen af 500-årerne.

Måske for at gemme det i tilfælde af krig, eller måske som et offer til højere magter, spekuleres der i pressemeddelelsen. 

Det oplyses desuden, at der går mindre end et halvt år, før skatten vil kunne ses. Her bliver den en del af Vejlemuseernes store vikingeudstilling, der åbner den 3. februar næste år

 

Anbefalet til dig