Opvarmer stearinlys rummet? Her er svaret

Af: Liva H.

|

07/10/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mange er begyndt at tænde stearinlys om aftenen og tidlige morgener.

Lige nu læser andre også

Nu hvor det bliver koldere og mørkere udenfor, er mange begyndt at finde stearinlys frem for at skabe hygge og varme.

Men kan stearinlys også hjælpe med at opvarme et rum, eller er det blot en myte?

Det skriver Bolius.

Selvom det kan føles rart at sidde tæt ved de tændte lys, er det ikke en effektiv måde at opvarme et hjem på. Faktisk kan det både være en dyr og sundhedsskadelig løsning.

Stearinlys kan give en følelse af varme, især hvis du sidder tæt på dem.

Det skyldes den lokale strålevarme, som flammen udsender, og det kan skabe en behagelig fornemmelse, når man er lige i nærheden. Men hvis du overvejer at bruge stearinlys som en primær varmekilde, er det en meget ineffektiv metode. For eksempel vil det kræve omkring 20 tændte fyrfadslys for at opnå den samme varmeeffekt som en almindelig brødrister. Samlet set er den energi, som stearinlys producerer, langt fra tilstrækkelig til at opvarme et helt rum.

En dyr fornøjelse

Økonomisk set er det heller ikke en god idé at bruge stearinlys til opvarmning. Brændværdien af stearinlys er markant lavere end fyringsolie eller andre traditionelle opvarmningskilder. En beregning viser, at et enkelt stearinlys skal koste under 1,50 kr. for at kunne konkurrere med prisen på fyringsolie – og de fleste stearinlys er langt dyrere end det. Dermed kan det hurtigt blive en kostbar fornøjelse at forsøge at opvarme dit hjem med levende lys.

Derudover kan afbrænding af stearinlys være sundhedsskadeligt.

Når stearinlys brænder, udleder de sodpartikler, som kan være skadelige at indånde. Disse partikler kan føre til problemer som hovedpine, irriterede øjne og i værste fald påvirke hjerte-kar-systemet og immunsystemet negativt. Hvis et stearinlys ikke brænder optimalt, kan det desuden producere kulilte, en yderst giftig gas, der er farlig at indånde.

Alt i alt er det bedst at lade stearinlysene blive en del af hyggen, men ikke som en erstatning for traditionel opvarmning. Sørg i stedet for at bruge dem med omtanke og i moderation, for både økonomiens og helbredets skyld.

Anbefalet til dig