Pas på i den søde juletid: Sådan går du en 'hundesikker' jul i møde

08/12/2021

Sarah Steenfeldt

Foto: Alm Brand
Julen er mavernes fest, men julemad er ikke hundemad. Hvert år bliver mange hunde alvorligt syge, fordi de har indtaget store mængder fed julemad. Med disse råd får du menneskets bedste ven sikkert gennem december.

Mest læste i dag

Andestegen, flæskesværene og rødkålen dufter godt. Også for en hundenæse. Og det kan være fristende at give hunden en smagsprøve, når den sidder med logrende hale og store øjne, men det er vigtigt, at man holder smagsprøverne til sig selv og sin familie. Den fede julemad kan nemlig give betændelse i hundens bugspytkirtel, også selvom der kun er tale om en enkelt aften med julemad.

Ifølge Alm. Brands skadesafdeling stiger antallet af syge hunde, når julemaden kommer på bordet.

”I den søde juletid slækker vi alle lidt på kostreglerne og bliver lidt mere afslappede, og det skal der også være plads til. Men det er vigtigt, at man holder sin hund væk fra andestegen. Fed julemad giver dårlig mave, og det er ikke ualmindeligt, at hunde får akut betændelse i bugspytkirtlen efter et fedtrigt måltid. Og hvis hunden i forvejen er overvægtig, stiger risikoen markant,” siger Maria Bitsch, skadechef for person- og specialskade i Alm. Brand.

Foto: Alm Brand 

Chokolade og andet juleslik må heller ikke stå i hundehøjde. Mørk chokolade indeholder theobromin, som er giftigt for menneskets bedste ven. Gåseskrog eller andeben er også en lækkerbisken for hunde, men benene kan sætte sig fast i halsen.

”En god huskeregel er, at hunden ikke må få ben, der starter med ”F” som fugl-, fisk- eller flæskeben. Vil du give hunden noget ekstra lækkert, kan du give den et tyggeben eller godbid,” siger Maria Bitsch. 

Hvert år glæder mange sig til december, men julemåneden indeholder mange potentielle farer for vores hunde, når det bliver koldt og der pyntes op.

”Selvom din hund er udstyret med pels, kan vintervejret stadig være hårdt for den. Sne og frost er nemlig ikke hundens bedste ven. Og særligt vejsaltet er gift for hundepoterne,” siger Maria Bitsch.

Også juletræet med sin pynt skal man være opmærksom på.

”Duften af gran tiltrækker hunde, og specielt hanhunde kan finde på at tisse op ad træet. Man skal altså sørge for, at træet står stabilt, så en hundehale ikke ramme det og vælter glaskugler ned. Man skal også huske, at hunden ikke kan fordøje grannåle. Nogle hunde spiser dem gerne, mens andre er ligeglade,” siger Maria Bitsch.

Med disse gode råd kan du få hunden sikkert igennem julen

  • Lad være med at give hunden fed julemad eller chokolade. Giv den i stedet en godbid, som er egnet til hunde.
     
  • Undgå saltede veje. Saltet bider i hundens poter og trænger det ind i potens revner, kan det give grimme skader. Skyl poterne grundigt efter en gåtur, og vil du være på den sikre side, kan du smøre med en tyk potesalve.
     
  • Hunde med kort pels kan have glæde af et varmt dækken om vinteren, og langpelsede hunde kan have glæde af et regnslag. Du kan med fordel også gøre hunden mere synlig i vintermørket med reflekser eller lys.
     
  • Træn lyden af fyrværkeri fra videoer på YouTube. Du kan gradvist skrue op for lyden, så din hund vænner sig til lyden.
     
  • Hvis din hund stadig er bange for fyrværkeriet nytårsaften, kan du trække gardinerne for og afspille behagelig musik, der beroliger hunden. Udover at bruge musikken som afledning, kan det være en god idé at give hunden et lækkert kødben eller en anden form for snack.

Anbefalet til dig