At det er blevet dyrere at fylde indkøbskurven i Danmark de senere år er næppe gået mange forbrugernæser forbi.
Fødevarepriserne per december 2024 var 4,7 procent højere, end de var i december 2023. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
I slutningen af 2024 varslede landets største dagligvarekoncern Salling Group endda, at 2025 vil byde på yderligere prisstigninger på omtrent fem procent.
Syd for grænsen bliver der også pillet ved priserne, men her bliver de sat ned. Hos Fleggaard, der i foråret sidste år satte priserne ned på over 4000 varer i både Fleggaard- og Calle-butikkerne, har man nu valgt at reducere prisen yderligere på over 500 varer, der omfatter mange almindelige dagligvarer.
Sådan skriver Fleggaard i en pressemeddelelse.
"De varer, vi nu kan sænke prisen på, dækker et bredt udvalg, hvor der er mange almindelige dagligvarer imellem. Vi har det seneste år haft en mærkbar stigning af kunder, som kommer for netop at købe dagligvarer hos os. Det er derfor vigtigt for os også at kunne tilbyde danskerne store besparelser på deres dagligdagsindkøb, når de handler hos os," fortæller Lars Mose Iversen, der er direktør i Fleggaard.
Derfor kan grænsen holde lave priser
At grænsehandlen kan sætte priserne ned, mens dagligvareforretninger i Danmark sætter dem op, beror på flere ting, og det handler ikke kun om lavere tyske afgifter og gode indkøbsaftaler, fortæller direktøren:
"Når vi sænker priserne, sænker vi også vores avance på de pågældende varer og tjener dermed mindre på dem. Men vi kan se, at vores prisnedsættelser giver både en øget kundestrøm og omsætning. Langt størstedelen af vores kunder køber allerede stort ind, og på den måde er det godt købmandskab at sænke priserne igen."
Grænsehandlen er dog ikke undtaget faktorer som stigende råvarepriser, og priserne i forretningerne ved grænsen reguleres, som i Danmark, også løbende.
Dog kommer de ikke til at tage samme hop opad som i danske supermarkeder, forsikrer Lars Mose Iversen.
Billigere smør betyder billigere madlavnign - trænger du til en ny stegepande?
Produkt
Navn
Pris
Forhandler
Smør er steget 16,2 procent
En af de fødevarer, der er steget mest i Danmark det seneste år, er smør med en stigning på 16,2 procent.
Derfor er smør også en af de dagligvarer, danskerne i stigende grad tager til grænsen efter, og prisen reduceres nu betydeligt.
For eksempel er en pakke Kærgården smørbar nu sat ned fra 16,66 kroner til en pris på 8,99 kroner per bakke.
Det svarer til omtrent en tredjedel af prisen i Danmark, når man ser bort fra den netop overståede juletids slagtilbud, populært kaldet smørkrigen, der efterhånden er blevet en tradition blandt supermarkederne.
"Smør er noget, som danskerne i stigende grad også køber i grænsehandlen, og her er Kærgården det mest populære smørbare produkt, som vi derfor gerne vil kunne tilbyde til en altid lav pris. En altid lav pris på smør er blot en af de prisnedsættelser, der gør, at man generelt kan spare endnu mere på det samlede indkøb, når man kører til grænsen," siger Lars Mose Iversen.