Prisen for ytringsfrihed: Politiet bruger 114 mio. kr. på at beskytte Stram Kurs

19/12/2019

Christian Granhøj Skouboe

Partileder Rasmus Paludan under en af de demonstrationer, som nu kritiseres af Naser Khader, som er værdiordfører for Det Konservative Folkeparti. Foto: Shutterstock
En ny opgørelse viser, at det har kostet 114 millioner kroner at beskytte Stram Kurs og dets stifter Rasmus Pauldan.

Mest læste i dag

Siden partiets stiftelse har Stram Kurs delt vandene i Danmark. Det har ført til, at partiets leder Rasmus Paludan og partiet i en lang periode har været ekstra beskyttet af politiet. En spritny opgørelse fra Rigspolitiet viser, at prisen for politiets indsats med at sikre Pauldan og partiets deres grundlovssikrede ret til ytringsfrihed beløber sig til 114 millioner kroner. 

Det er justisminister Nick Hækkerup (S), der har sendt opgørelsen til Folketingets Retsudvalg. 

"Rigspolitiet estimerer med usikkerhed, at politiet i 2019 frem til og med den 28. november sammenlagt har brugt ca. 114 mio. kr. på beskyttelse af Rasmus Paludan samt medlemmer og folk med tilknytning til Stram Kurs," skriver Rigspolitiet selv til retsudvalget. 

Det er betjentenes løn samt de tillæg som udbetales ved aften-, nat- og weekendarbejde, som er opgjort i opgørelsen. Der mangler dog tal for overarbejde, så de omkostninger skal ligges oveni de 114 millioner kroner. Rigspolitiet skønner selv, at de omkostninger svarer til 46 millioner mere. 

Den merbevilling på 130 millioner kroner ekstra til dette års politiarbejde, som regeringen med opbakning fra Folketinget, er blevet brugt på at beskytte Stram Kurs. 

Ghettobesøg koster mange penge

Værdiordfører for Det Konservative Folkeparti, Naser Khader (C), kritiserer i Ekstra Bladet, at Stram Kurs fortsætter med at demonstrere i ghettoområder, når resten af samfundet betaler for det. Han slår dog samtidig fast, at Rasmus Paludan naturligvis skal beskyttes, så hans hverdag fungerer, men ifølge Khader behøver politikeren ikke selv opsøge balladen. 

Naser Khader lever selv under politibeskyttelse, og ifølge ham selv, så tager han hensyn til netop dette, når han tilrettelægger sin politiske kalender. 

"Jeg undlader selv at komme i Vollsmose og på Nørrebro, selvom jeg må, fordi det vil koste politiet så meget. Vi skal bekæmpe problemerne i ghetto-områderne mere seriøst," siger Naser Khader til Ekstra Bladet. 

Anbefalet til dig