Restauratører raser over corona-regler: "Det kan man ikke drive forretning på"

30/03/2021

Sarah Steenfeldt

Foto: Privat/ Facebook
Inden længe må restauranterne igen slå dørene op, men det bliver ikke uden en række krav - og disse raser restauratørerne nu over.

Mest læste i dag

Der er sikkert mange der glæder sig til, at det igen er muligt at sætte sig ved et bord på en restaurant og bestille noget god mad. 

Ligeledes ser mange restauratører sikkert også frem til, at kunne åbne og byde gæsterne velkommen igen - men der er skår i glæden. Det er nemlig ikke uden krav, at restauranterne igen kan slå dørene op.

Når gæsterne igen må besøge restauranter og cafeer til udendørs servering fra den 21. april og indendørs servering fra 6. maj, så er det mod forevisning af coronapas - og samtidig er der en række regler som spisestedet skal sørge for at overholde. 

Eksempelvis skal der være 7,5 kvadratmeter gulvareal pr. gæst, hvilket er en udfordring for restauratørerne. 

På Agersø - en lille ø nordvest  for spidsen af Langeland - driver Berit Frost den lille hyggelige havnecafé- og grill, Agersø Grill og Cafe.

Men mens Berit normalt kan se frem til en sommer med fuldt hus på restauranten og masser af gæster, så ser hun nu ind i en noget anderledes start på sæsonen, som skydes i gang i maj.

Normalvis kan Agersø Grill og Cafe huse omkring 20-25 gæster indendørs og lidt flere på terrassen udendørs. Men med de nye regler for gulvareal pr. gæst, så bliver dette antal gæster skåret kraftigt ned. Reglerne betyder nemlig for Berit, at hun kun maks må have tre gæster ad gangen inden for og en lille håndfuld ude på terrassen.

"Det kan man ikke drive en forretning på. Jeg er rasende. Jeg ved ikke, hvad pokker jeg skal gøre. Og så skal kunderne desuden fremvise coronapas, men man skal altså over til fastlandet for at få taget en test. Det giver ikke mening. Jeg har ikke ligefrem ja-hatten på," lyder det fra Berit Frost til B.T. 

Berit er ikke alene om, at synes corona-reglerne spænder ben for forretningen.

"Fuldstændig hul i hovedet"

Også Philip Lundsgaard der driver to Riva Bistro & Bar-restauranter henholdsvis i Rungsted Havn og på Langelinie i København, mener at det er et problem. 

Han mener ikke, at der er nogen restauranter der kommer til at slå dørene op med de arealkrav. 

Normalt må restauranten på Rungsted Havn huse omkring 75 gæster, men til maj - med de nuværende krav - må han have 18 gæster indendøre. 

"Det er helt væk. Så kan jeg ikke engang omsætte for det, som det vil koste at have mit personale på arbejde. Det er en fysisk umulighed. Glem det. Jeg er mundlam. Det her ødelægger restaurationsbranchen. Det er fuldstændig hul i hovedet," lyder det fra ham.

Hos branceorganisationen HORESTA for hoteller og restauratører, er politisk direktør Kirsten Muck enig i, at kravene gør det umuligt for restauratørerne.

Hun mener, at man bør ned på et krav der hedder to kvadratmeter pr. gæst, før det giver mening for restauratørerne at åbne igen.

Sidste sommer under genåbningen hed kravet to kvadratmeter for en siddende gæst og fire kvadratmeter for en stående gæst. 

Hun understreger at de presser på hos regeringen, for igen at få sænket areal-kravet - eller allerhelst fjernet det helt.

B.T. har også været i kontakt med Erhvervsministeriet, der i en mail oplyser at kravene er udarbejdet ud fra en anbefaling, fra sundhedsmyndighedernes anbefalinger. Det tilføjes også, at de faktiske omstændigheder omkring genåbningen af branchen vil blive drøftet i sektorpartnerskabet for restauranter, cafeer, mv. forud for genåbningen.

Erhvervsministeriet skriver i et mail-svar til B.T, at arealkravet på 7,5 kvadratmeter pr. kunde er et generelt arealkrav, som beror på sundhedsmyndighedernes anbefaling.

 

Anbefalet til dig