Skadestue i opråb til hjemsendte og andre: Pas nu på jer selv - og os

25/03/2020

Christian Granhøj Skouboe

Foto: Shutterstock
Skadestuer beder husejere og andre gør-det-selv folk om at vente med at gå i gang med næste projekt. De skal bruge ressourcerne på at bekæmpe virusudbruddet.

Mest læste i dag

Hvis man har en have, der trænger til at blive ordnet, eller et hobbyprojekt, der har ligget stille alt for længe, så er det fristende at gå i gang med netop disse, når man pludseligt har meget ekstra fritid, når coronavirussen har lukket store dele af samfundet. 

Men en ting der ofte følger med gør-det-selv-arbejde er småskader. Og disse får nu sygeplejersker på skadestuerne i Slagelse og Næstved til at løfte pegefingeren og sende en opråb til danskerne. Det fortæller TV2 ØST.

"Vi er lidt bekymrede lige nu, for der er lovet godt vejr, og nu hvor folk er så gode til at blive hjemme, så vil de godt i haven og arbejde med projekter, og børnene vil ud på trampolinerne. Traditionelt har skadestuen en travl tid, når vinteren er slut, nu kan den blive endnu mere travl, hvis folk ikke holder sig i ro," fortælller afdelingssygeplejerske Anja Alexander fra skadestuerne i Slagelse og Næstved.

Sygeplejerskerne beder om, at man holder sig fra projekter, man ikke har helt styr på. Det er nemlig ofte, når gør-det-selv-folket kaster sig ud i spritnye projekter, at skaderne opstrå. 

"Vi forstår godt, at folk gerne vil ud. Men vi vil gerne opfordre til, at de ikke går i gang med noget, de ikke har forstand på. Det ser vi nemlig hvert år, og vi kender nok alle typerne, der bevæger sig ud i gøremål, som de ikke har styr på."

Samme personale på begge afdelinger

Personalet som tager i mod på skadestuen, arbedjer også i akutmodtagelsen. Skadestuen er nemlig en del af akutmodtagelsen. Derfor kan travlhed på skadestuen også betydes, at personalet får det svært, hvis en forværring af coronavirusudbruddet skaber travlhed i akutmodtagelsen. 

"De færreste tænker over, at skadestuen er en del af akutmodtagelsen. Den ene dag er vi på skadestuen, den næste dag tager vi imod syge patienter i indlæggelsen. Det er det samme personale. På skadestuen har vi ikke travlt lige for tiden, men det har vi i vores indlæggelsesafdeling, og det betyder, at vi kan blive indkaldt for at hjælpe til, for vi skal bruge al vores energi på de patienter, som er kritisk syge," udtaler Anja Alexander.

Hun understreger desuden, at personalet har værnemidler - såsom ansigtsmasker og handsker - på, når de arbejder i aktumodtagelsen, så der ikke er risiko for, at de smitter skadestuepatienter. 

 

Anbefalet til dig