Seks fælles tiltag skal modvirke stigende udfordringer i Grønland med indsmugling af narkotika og sort økonomi.
Skatteminister Jeppe Bruus rejste til Grønland i går, den 18. august, for at sætte fokus på samarbejdet, og hans besøg slutter igen den 21. august.
Sådan skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.
Euforiserende stoffer finder i stigende grad vej til Grønland. Forsyningsvejen går ofte gennem Danmark, og handlen med narkotika medfører også store mængder af kontanter i omløb.
Penge, der ofte ender i hvidvask. Det skal et styrket samarbejde med seks konkrete tiltag mellem de grønlandske og danske skattemyndigheder nu dæmme op for.
”Narkotika ødelægger menneskers liv og skader samfundet. Og så er der i sagens natur en stor sort økonomi forbundet med smugling og handel med narkotika. Det er helt uacceptabelt, og vi skal gøre alt for at stoppe de skruppelløse kriminelle, som forsøger at få stoffer til Grønland. Derfor styrker vi nu samarbejdet mellem Grønland og Danmark for at bremse den negative udvikling,” siger skatteminister Jeppe Bruus.
Toldmyndighederne i Grønland og Danmark ser mange kreative metoder til at smugle narkotika ind i landet, fx i frostpakker og madvarer. Der er også flere eksempler på smuglere, der forsøger at få stofferne ind over grænsen ved at transportere dem i kroppen.
Samtidig har de kriminelle på grund af Grønlands fjerne geografiske placering stor fortjeneste ved at købe narkotika i Danmark og videresælge det i Grønland til priser, der er mangedoblet.
Derfor har det også både store sociale og sundhedsmæssige konsekvenser for det grønlandske samfund.
Lang og stærk tradition for at samarbejde
Told- og skattemyndighederne i Grønland og Danmark har en lang og stærk samarbejdstradition.
Skatteområdet var et af de første områder, som Grønland overtog efter etableringen af den grønlandske hjemstyreordning i 1979. Nu styrkes samarbejdet yderligere, forklarer Jeppe Bruus:
”De tendenser, vi ser med narkosmugling og sort økonomi i Grønland, beyder, at vi er nødt til at stå endnu tættere sammen. Derfor er jeg glad for, at vi i dag kan styrke det allerede gode samarbejde med de grønlandske skatte- og toldmyndigheder. Med de seks tiltag står vi tættere sammen mod narkotikaindsmugling og sort økonomi,” siger Jeppe Bruus.
Jeppe Bruus er i Grønland den 18.-21. august for blandt andet at mødes med naalakkersuisoq for Finanser og Skatter, Erik Jensen, og drøfte de seks konkrete tiltag, der skal styrke indsatsen mod narkotikasmugling og sort økonomi i Grønland.
Også i Grønland ser de frem til styrkelsen af samarbejdet, forklarer naalakkersuisoq for Finanser og Skatter Erik Jensen:
”Vi er glade for det gode samarbejde vi har med Skatteministeriet om at bekæmpe narkotika og sort økonomi. Narkotikasmugling er et globalt fænomen, og derfor ses det som naturligt for os at samarbejde med Danmark om bekæmpelse af dette,” siger Erik Jensen.
På skatteministerens rejse til Grønland underskrives desuden en tillægsaftale til dobbeltbeskatningsoverenskomsten (DBO) mellem Danmark og Grønland.
Tillægsaftalen skal bl.a. sikre, at Danmark og Grønland lever op til sine forpligtelser i regi af OECD ved at indarbejde de såkaldte Base Eurosion and Profit Shifting-minimumsstandarder.
Aftalen indfører desuden en bestemmelse om ikke at pålægge kildeskatter på udbytter til anerkendte pensionsinstittutter eller til pengeinstitutters puljeordninger.