Skattestyrelsen: Disse 800.000 borgere skal være ekstra opmærksomme

27/12/2019

Rikki Tholstrup Jørgensen

Foto: Shutterstock.com
Godt 800.000 borgere skifter typisk arbejde i løbet af et kalenderår. Disse borgere skal være ekstra opmærksomme på, at forskudsopgørelsen er korrekt – ellers risikerer de uventet restskat senere.

Mest læste i dag

Et jobskifte betyder som regel nye udfordringer og nye kolleger, men ikke alle er opmærksomme på, at et jobskifte også kan betyde, at borgeren ikke får det rigtige udbetalt i løn, hvis forskudsopgørelsen ikke er opdateret. Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked- og Rekruttering viser, at der typisk er godt 800.000 personer, som årligt skifter job, og som derfor bør give forskudsopgørelsen et ekstra tjek.

"Når vi laver forslag til forskudsopgørelsen for 2020, har vi rigtig mange oplysninger. Men vi ved ikke alt. Og er man én af dem, der har skiftet job inden for det seneste år eller er på vej til at skifte job, er det en rigtig god idé lige at runde forskudsopgørelsen via skat.dk. En forkert forskudsopgørelse kan betyde, at man får for meget eller for lidt udbetalt hver måned, eller man kan ende med en uventet restskat, når årsopgørelsen er klar," fortæller underdirektør i Skattestyrelsen Karoline Klaksvig.

Forskudsopgørelsen er budgettet for 2020, og den viser den forventede indkomst samt det fradrag og den skatteprocent, som arbejdsgiveren anvender til at trække skat af lønnen. De oplysninger, som Skattestyrelsen skønner for 2020, kan tage udgangspunkt i oplysninger fra tidligere år. Derfor kan det være vigtigt ændre tallene, hvis borgerens livssituation ændrer sig.

"Det er særligt to områder, der er vigtige at tjekke, hvis man har skiftet job inden for det seneste år eller er på vej til et jobskifte. Det ene er, om den forventede løn er opgjort korrekt, og det andet er, om vejen til arbejdet har ændret sig, så befordringsfradraget måske skal rettes," siger Karoline Klaksvig.

Når det er særligt vigtigt at tjekke lønnen, skyldes det, at man i forbindelse med jobskifte kan have fået en anden løn end tidligere, eller at feriepenge fra den tidligere arbejdsgiver er medregnet til indkomsten i det år, hvor man skifter job, så Skattestyrelsens skøn til indkomsten bliver for høj.

"Mange tror fejlagtigt, at det altid er en god ide at sætte indkomsten lidt for højt, hvis man vil være sikker på at få penge tilbage i skat, når årsopgørelsen skal laves. Men forventer man at tjene mindre end ca. 375.000 kr., kan det have den modsatte effekt at sætte indkomsten for højt. Det skyldes, at man får beregnet et beskæftigelsesfradrag, der er højere, end hvad man er berettiget til," siger Karoline Klaksvig.

Samtidigt er det også vigtigt at være opmærksom på, om indkomsten er registreret korrekt i forskudsopgørelsen. Det gælder især, hvis man fx går fra dagpenge til lønindkomst, da der bl.a. ikke beregnes beskæftigelses- og jobfradrag af dagpenge.

 

Anbefalet til dig