Små børn er i særlig risiko: Usædvanlig høj forekomst af virus

09/07/2021

Mathias Busekist

Her ses et modelbillede af en baby med mundbind. Manden i denne artikels baby har nok haft brug for det. Foto: Shutterstock.
I Danmark har man i de seneste uger registreret et stigende antal af tilfælde af virusset.

Mest læste i dag

Statens Serum Institut oplyser fredag i et nyhedsbrev, at man oplever en usædvanligt høj forekomst af RS-virus i Danmark.

De kan således fortælle, at man i løbet af de seneste syv uger har kunnet registrere 112 tilfælde, hvilket er et tal, der er meget opsigtsvækkende, eftersom der her er tale om en virus, som man ellers typisk ser om vinteren. 

Det siger Ramona Trebbien, afsnitsleder ved SSI, ifølge Avisen.dk.

Hun fortæller endvidere, at man, på en normal sommer, typisk får bekræftet en håndfuld tilfælde af viusset hertillands, hvorfor det ovennævnte antal er meget højt. 

"Normalt ser vi ikke RS-virus om sommeren på denne her måde. De små børn kan blive ret alvorligt ramt, så man skal være opmærksom på, hvis man ser de små babyer med luftvejssymptomer, at det kan være RS-virus," siger hun.

Man kan med god grund holde øje med symptomer på virusset. Her skulle det starte med en luftvejsinfektion, hvor næsen løber, mens man ligeså får feber, hvilket efterfølgende kan udvikle sig og bevæge sig længere ned i lungerne, som kan besværliggøre vejrtrækningsprocessen for små børn. 

De vil blive ramt af hosten og få mere og mere svært ved at trække vejret.

"Når de har den svære vejrtrækning, og de hvæser - det er meget typisk, at de hvæser, når de trækker vejret - og får svært ved at få nok ilt, så begynder det at være alvorligt, og man skal tage kontakt til lægen," siger Ramona Trebbien.

Det opleves sjældent, at voksne bliver hårdt ramt af virusset, da luftvejene er større hos voksne. Der er således tale om en forskel i fysiske forhold, der bevirker, at voksne ikke bliver ramt lige så hårdt som de helt små, da de har meget små lunger, fortæller Ramona.

Hun understreger, at der er tale om en meget lille procentdel af smittede, der ender med at skulle på hospitalet som følge af sygdommen. 

Seruminstittutet vælger dog alligevel at melde ud om virusset, da de ønsker at især læger skal være opmærksomme.

Man kan dog gøre sit for at forebygge smitte, hvilket gøres ved at følge nogle af de råd, som man har fulgt under coronapandemien, herunder god håndhygiejne. 

Anbefalet til dig