Søren Brostrøm bryder tavsheden: "Helt utroligt skuffende"

Nyheder
Foto: Sundhedsstyrelsen
Sundhedsstyrelsens direktør reagerer nu på nyheden om, at Danmark i den kommende tid får leveret færre vacciner end først planlagt.

Lige nu læser andre også

I går meddelte BioNTech-Pfizer desværre, at de kun kan levere halvt så mange vaccinedoser i denne uge, som de ellers havde lovet. Også i de kommende uger får vi andre mængder, end de tidligere har meddelt. Det betyder, at vi samlet set får 100.000 doser færre, end vi havde forventet, frem til marts. Det oplyser Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse. 

”Det er helt utroligt skuffende, at vi nu er bragt i denne situation. Vi har et velsmurt apparat i Danmark, hvor myndigheder, regioner, kommuner og sundhedspersonale er klar til at håndtere en omfattende vaccinationsindsats, med uddeling af op til 100.000 vacciner om dagen – hvis vi ellers kunne få alle de vacciner, vi har brug for,” siger Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

Konsekvensen af det reducerede antal vacciner er, at de borgere, som er 85 år eller ældre, og som hører hjemme i gruppe 3 i prioriteringsrækkefølgen, må vente lidt på at få det første stik.

”Vi er meget ærgerlige over dette her. Vi er på et meget afgørende tidspunkt i indsatsen, hvor vi både står over for at skulle tage fat på nye målgrupper, særligt de allerældste, og hvor vi samtidig skal til at tilbyde borgerne det andet stik, som vi har lovet”, siger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm.

Skal være skarpere

Meldingen om færre doser end aftalt betyder, at Sundhedsstyrelsen lige nu må prioritere endnu skarpere end hidtil. 

”Vi holder fast i den prioriteringsrækkefølge, vi allerede har fastlagt. Men nogle må væbne sig med tålmodighed. Det gælder især dem, der allerede har fået en invitation til vaccination, og som nu kan opleve, at der går nogle uger, før der er nye tider. Lige nu prioriterer vi at tilbyde andet stik til de borgere på plejehjemmene, som blev vaccineret i uge 52 og 53, og regionerne gør deres yderste for, at borgere, der allerede har booket tid, kan komme til,” siger Søren Brostrøm.

Under alle omstændigheder er der brug for at følge Sundhedsstyrelsens generelle, smitteforebyggende anbefalinger uanset, om man er vaccineret eller ej, og dermed begrænse risikoen for især de ældre i befolkningen. 

Allerede i februar forventer de danske sundhedsmyndigheder at kunne tilbyde endnu en vaccine i programmet. Firmaet AstraZeneca har anmodet om at få godkendt deres vaccine i det europæiske lægemiddelagentur EMA. Og forventningen er, at vaccinen vil blive godkendt, og at de første af denne type vacciner vil blive leveret til Danmark allerede i løbet af februar.

Sundhedsstyrelsen forventer fortsat at have tilbudt alle i Danmark, der er godkendte vacciner til, ved udgangen af juni, da der i prognoserne er taget forbehold for mindre udsving, oplyses det. 

 

Anbefalet til dig