Specialist advarer pollenallergikere: 3 gode råd til at klare coronaepidemien.

Nyheder
Foto: Shutterstock.com
Pollensæsonen står for døren, og det kan skabe store problemer for pollenallergikere, at holde sig sikre midt i coronakrisen. Her får du en norsk øre-næse-hals-specialist med sine bedste råd.

Lige nu læser andre også

Vi ved at pollen kan være med til at forværre allergiudløst astma, og lige om lidt starter pollensæsonen. Det er et uheldigt sammenfald med den epidemi vi netop nu oplever med covid-19

Det skriver Videnskab.dk

Astma anses som kronisk lungesygdom

Generalsekretær i LHL Astma og allergi, Helle Grøttum, understreger, at unge og voksne med astma også er omfattet af gruppen med kroniske lungesygdomme. Dermed er de altså i sundhedsmyndighedernes risikogruppen.

”Men der er mange sværhedsgrader af astma - alt fra mild til alvorlig. Mange børn med astma vokser fra sygdommen, fordi lungerne bliver modne,” forklarer Helle Grøttum

 

Sammenfald i symptomerne

Der findes mange forskellige slags astma. Nogle lider af allergiudløst astma, og mange der lider af astma, reagerer på pollen. Sammenfaldet mellem udbruddet af coronavirus og pollensæsonen bekymrer Helle Grøttum.

»Rigtig mange med astma og pollenallergi oplever en forværring af symptomerne, når pollensæsonen er skudt i gang,« siger Helle Grøttum. Hun fortsætter:

»Desuden vil det være meget vanskeligt at skelne mellem symptomerne på pollenallergi og COVID-19, fordi de er så ens.«

Forhåbentligt kan de fleste pollenallergikere genkende deres egne symptomer. Og er man i tvivl, kan det let testes. Allergimedicin har nemlig ingen effekt på infektioner, så hvis medicinen gør en forskel, er det allergi og ikke coronavirus.

Tre gode råd

  1. Begynd tidligt med medicinen

Så vidt muligt anbefales det, at allergikerne forsøger at minimere eller undgå kontakten med pollen mest muligt.

”Ved typiske allergisymptomer bør de begynde behandlingen med antihistaminer og eventuelt næsespray med kortison,” siger Sverre Steinsvåg

Medicinen er mest effektiv, hvis man begynder at tage den allerede lidt før pollensæsonen for alvor starter.

Sverre Steinsvåg advarer dog mod brugen af kortisonindsprøjtninger, fordi kortisonindsprøjtninger øger patientens risiko for infektion.

  1. Få den rigtige medicindosis

Helle Grøttum understreger at det vigtigste er, at astmatikerne tager deres medicin.

Det er normalt at astmatikere oplever en forværring i symptomerne ved blandt andet fysisk aktivitet, allergener som pollen, kulde eller infektioner.

Det er normen at, man øger dosis, hvis symptomerne forværres. Det gælder også infektioner og især hvis allergikeren tager medicin, der åbner luftvejene. Hun siger:

”Hvis man har fået en optrapningsplan af lægen, bør man følge den,” siger hun.

  1. Hav medicin nok til to uger

Med en optrapningsplan ændres medicineringen så patienten går op i dosis, eller tager medicinen oftere.

Hun fortæller det er vigtigt at være forberedt, og at det betyder, at man skal have medicin liggende til at kunne gå i karantæne i to uger.

Helle Grøttum understreger også, at personer der har symptomer på coronavirus skal informere lægerne, hvis de lider af astma eller andre lungesygdomme.

”Lungesyge med symptomer har krav på at blive testede for COVID-19 - især hvis de har åndedrætsbesvær,” siger hun.

Anbefalet til dig