Sprunget ventil ved Arla giver store udfordringer: Store mængder fløde fandt vej til vandløb

Af: Lucas Andreas

|

25/07/2024

Nyheder
Arkivfoto: Grand Warszawski / Shutterstock.com
Arkivfoto: Grand Warszawski / Shutterstock.com
Oprydningsarbejdet er nu i fuld gang.

Lige nu læser andre også

Mange mystiske ting løber hver dag gennem vandløb landet rundt, men det er er alligevel sjældent, at en stor mængde fløde løber rundt i de danske økosystemer.

Men det er ikke mindre hvad, der lige nu sker i regnvandsbassinet nær Frøjk vandværk.

Årsagen til det skal findes ved Arlas nærliggende produktionsanlæg.

Natten til torsdag betød et uheld ved en flødetank, at mange liter fløde pludselig fandt vej til regnvandsbassinet.

Peter Miles fra Arlas kommunikationsafdeling bekræfter uheldet, som der siden tidligt torsdag morgen er blevet arbejdet på at få under kontrol.

"Hos en af vores flødetanke er der en ventil, hvor pakningen er sprunget. Den har lækket, og det opdagede vi i nat," siger han. Arla kontaktede beredskabsstyrelsen, som har assisteret siden tidligt om morgenen.

Ude på åstedet arbejder beredskabet sammen med kommunens folk og maskiner for at afhjælpe situationen. Jakob Larsen, biolog i Holstebro Kommune, beroliger byens borgere ved at forsikre, at der ikke er nogen fare for mennesker. Til gengæld er der risiko for fisk og insekter i området.

"Før vandet kommer i Frøjk Bæk, skal det passere dette regnvandsbassin. Vi kommer ikke til at samle al fløden op, men forhåbentligt nok til, at det ikke skaber iltsvind og går ud over fisk og insekter i bækken," forklarer Larsen.

Flere store tankvogne arbejder i øjeblikket på at suge fløden op fra vandet, og processen forventes at tage det meste af dagen. Jakob Larsen vurderer, at der kun løber 10-20 liter vand igennem bassinet i sekundet, hvilket betyder, at vandet står forholdsvis stille.

Det giver tid til at fjerne fløden, men det vil kræve gentagne ture med maskinerne.

Effekten af udslippet vil kunne måles om et par uger, men indtil videre er det vigtigste at minimere skaden på miljøet. Beredskabsstyrelsen og kommunen vil fortsætte deres indsats for at sikre, at fløden fjernes så effektivt som muligt, for at beskytte det lokale økosystem fra potentielle negative påvirkninger.

Anbefalet til dig