SSI melder ud: Danmark ramt af epidemi af potentielt livstruende infektion

06/09/2023

Nicolai Busekist

Foto: Pressefoto/Statens Serum Institut
Statens Serum Institut har meldt ud, at Danmark er blevet ramt af en epidemi med kighoste.

Mest læste i dag

En vurdering fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at Danmark er blevet ramt af en epidemi med kighoste. Det er kendt, at det sker med års mellemrum.

Det skriver de i en pressemeddelelse.

I løbet af sommeren har antallet af tilfælde med kighoste været stigende. I august var tallet omtrent fire gange højere, end hvad der vurderes at være et normalt niveau.

"Det er velkendt, at kighoste optræder i epidemier med tre til fem års mellemrum, og sidst vi havde en epidemi var i 2019-2020," fortæller afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra afdelingen for Infektionsepidemiologi og forebyggelse på SSI ifølge Ritzau.

Han fortæller også, at det er normalt, at en sådan epidemi har en varighed på mellem et halvt og et helt år.

En opgørelse, der dækker over antal tilfælde påvist i et laboratorium, viser, at antallet af tilfælde i august nåede op på 439.

Dette betyder, at personer med kighoste, som ikke er blevet påvist i et laboratorium, ikke indgår i denne opgørelse. Normalt bliver der ikke registreret mere end 100 tilfælde per måned. Derfor er det nuværende niveau en del over normalen.

Kighoste er en luftvejsinfektion, der som regel ses hos ikke-vaccinerede spædbørn. Infektionen kan få et alvorligt forløb, som i værste fald kan vise sig at være livstruende.

Det er sjældent, at det i Danmark ender med dødelig udgang, når et spædbarn bliver diagnosticeret med kighoste. Siden 1995 er der blandt danske spædbørn blevet registreret blot seks dødsfald som følge af infektionen.

Vaccination mod kighoste er en del af børnevaccinationsprogrammet, men den giver ikke livsvarig beskyttelse.

Den første august blev der indført et midlertidigt tilbud om gratis vaccination mod kighoste til gravide. Denne beslutning blev truffet på baggrund af det stigende antal registrerede tilfælde over sommeren.

Tilbuddet løber resten af året, men ifølge Ritzau arbejdes der fra politisk side på at gøre det til et permanent tilbud. Det anbefales, at gravide bliver vaccineret mod kighoste i enten andet eller tredje trimester.

Derved opnår spædbarnet beskyttelse mod infektionen. Denne beskyttelse varer ved frem til, at barnet er omtrent tre måneder gammelt. Her er det muligt for barnet at modtage sin første vaccination mod kighoste.

Anbefalet til dig