Da ost nu ses som en luksus vare i indkøbskurven, er det vigtigt, at du ved, hvordan du opbevarer den, så den holder så længe som muligt.
Mens nogle oste skylder deres utrolige smag til magien, ved bevidst placerede mikroorganismer som skimmel, er dine gennemsnitlige oste bedst skimmel og svedfri.
Express, talte med Sarah Taylor, ekspert i fødevarehygiejne, om den bedste måde, at opbevare ost på, for at sikre, den højeste kvalitet og tilskynde længere holdbarhed.
Sarah sagde:
“Den bedste ost er meget som en fin vin, den er dannet ved omhyggelig kontrol over den producerede mælk, processen med at fremstille osten og opbevaringsmetoder, der anvendes til, at ælde den godt. Ost er en kunstform baseret på præcis videnskab.”
“Håndværker eller bondegårdsoste fremstilles i hjul, som derefter opbevares for at modne.”
“Når disse hjul er skåret op, er osten ikke længere i stand til, at modnes på samme måde, og korrekt opbevaring er afgørende, så vi kan værdsætte osten i al sin tilsigtede herlighed.”
Selvom, det er bedst, at spise ost kort tid efter, at den er skåret af hjulet, er opbevaring nogle gange nødvendig, så hvordan skal skal du opbevare ost for at få det bedste ud af det?
Og er der visse oste, der skal opbevares anderledes?
Sarah sagde:
“Hver ost er unik, og derfor har de hver især forskellige krav, for at holde sig bedst.”
“Hårde oste som parmesan, har et lavt fugtindhold, og da bakterier kræver mad og fugt, for at overleve, har ost med et lavere fugtindhold, en tendens til, at holde længere.”
“På grund af dette lave fugtindhold pakkes hårde oste bedre ind i husholdningsfilm, snarere end i vokspapir eller bagepapir, da papiret tillader luften at komme igennem og osten dermed tørrer ud.
“Bløde oste, har et højere fugtindhold og skal kunne ånde. Hvis bløde oste forhindres i, at få luft, kan de opbygge ammoniakgasser, som kan forurene smagen og ødelægge din nøje udvalgte ost.”
“Derfor bør bløde oste ikke pakkes tæt ind i husholdningsfilm, da de så vil ‘svede’.”
“Bløde oste, pakkes bedst ind i vokspapir eller bagepapir og lægges derefter i en Tupperware beholder.
“Hvis du har en særlig vanskelig ost, skal du tilføje et stykke fugtigt køkkenhåndklæde til beholderen, og dette vil hjælpe med, at regulere atmosfæren inde i beholderen.”
“At opbevare ost i en lufttæt beholder, vil også hjælpe med, at forhindre lugten i at undslippe,” tilføjede Sarah.
For alle, der spekulerer på, om der er et perfekt sted, at opbevare ost i køleskabet, afslørede eksperten:
“Ost drager fordel af konsistens, derfor skal du opbevare den bagerst i køleskabet, hvor temperaturen og fugtigheden er mest reguleret.”
“Prøv ikke at opbevare ost i køleskabsdøren, da den konstante åbning og lukning udsætter den for enormt varierende temperaturer.”
Og hvad så med, at spise ost, der er blevet lidt muggen - cheddarost for eksempel?
Sarah sagde:
“Skimmelsvamp inde i visse oste såsom stilton, gorgonzola, er forsætlig.”
“Blå og hvid vene skimmel indføres i osten, for at udvikle smagen og dannes langs revnerne og luftlommerne i osten. De blå og hvide skimler er forskellige stammer af penicillin slægten.”
“Penicillium roqueforti skimlen er specielt udvalgt til ost, fordi den giver smag, mens Penicillium camemberti bruges til overflade modne oste som brie og camembert.”
“Disse penicillin skimler er helt harmløse at spise, fordi de ikke producerer de samme mykotoksiner, som kan produceres på andre fødevarer.”
“Men for nogle oste, er skimmelsvamp ikke en positiv smagsgiver, og som enhver anden mad, kan det gøre dig skidt tilpas.”
“Ost, der har et højt fugt indhold, såsom blød ost, har en højere risiko, for at blive muggen hurtigere, fordi det giver et godt miljø for bakterier, at trives i.”
“Bakterier har brug for mad og fugt for at overleve, og mens de fleste bakterier er harmløse eller afgørende for vores sunde fordøjelsessystemer, kan nogle være ubehagelige.”
Så hvordan kan du bekæmpe skimmelsvamp?
Sarah forklarede:
“Du skal forsøge, at kontrollere risikoen for uønsket bakterievækst ved at begrænse ilt strømmen til osten og ved temperaturregulering. Det er her, især i virksomheder og fødevarebaserede omgivelser, hvor uddannelses protokoller for fødevarehygiejne skal følges.”
“Mange bløde oste, der købes i supermarkeder, kommer i bøtter med folieforseglinger (for eksempel Philadelphia), eller pakket ind i poser med væske (for eksempel mozzarella) og endda pakket ind i vokspapir og trækraver (for eksempel camemberts). Disse materialer, er nøje udvalgt, for at gøre det muligt, at opbevare osten på den sikreste måde, til hvert af deres behov.”
“Når du opbevarer dine oste, er det vigtigt, at du følger producentens retningslinjer og spiser dem inden for holdbarhedsdatoen.”
For alle, der ikke kan nå, at spise deres ost før holdbarhedsdatoen er overskredet, fortalte Sarah, at man kan fryse den.
“Dette vil forlænge holdbarheden af det, men processen med, at fryse ost, vil påvirke teksturen og smagen af produktet,” tilføjede hun.
“Oste, der har et højt fugtindhold, for eksempel bløde oste som brie og camembert, risikerer at danne iskrystaller, når de fryses, og de lave temperaturer kan også suge fugten ud af dem og få dem til at tørre ud.”
“Det anbefales ikke, at du fryser enhver ost, du vil nyde at spise på et ostebræt, men det er fint, at fryse en blok cheddar, som du har til hensigt, at rive og bruge som ingrediens i en ret.”
“Hvis du beslutter dig for, at fryse ost, skal du pakke den ind i vokspapir eller bagepapir og placere den i en lufttæt beholder, inden du lægger den i fryseren og så skal den bruges inden for seks måneder.”