Stort øjeblik, der ikke vil blive glemt: I dag blev der skrevet Danmarkshistorie

Af: Liva H.

|

03/10/2024

Nyheder
Foto: Andrea Lif, AU Foto
Foto: Andrea Lif, AU Foto
Den 3. oktober 2024 vil blive husket for altid.

Lige nu læser andre også

"Ude godt, hjemme bedst," lyder det gamle ordsprog, og det kunne ikke være mere passende for det særlige øjeblik, hvor astronaut Andreas Mogensen overrakte Dannebrog, som han havde haft med sig i rummet. Med denne gestus skrev han Danmarkshistorie, da han som den første danske astronaut tog vores nationalflag med på sin rejse ud i rummet.

Det skriver Aarhus Universitet Science Museerne i en pressemeddelelse.

Den 3. oktober 2024 blev et stykke danmarkshistorie skrevet, da ESA-astronaut Andreas Mogensen besøgte Aarhus Universitet og Steno Museet for at fortælle om sin rumrejse og overdrage Dannebrog, som havde fulgt ham på hele hans Huginn-mission til Den Internationale Rumstation (ISS). 

Flaget blev overrakt til Kristine Kilså, prodekan ved Natural Sciences til et lukket arrangement på Aarhus Universitet. Det skal nu udstilles permanent på Steno Museet og indgå i formidlingen af astronomi og rumforskning.

En særlig hjemkomst

Til eventet på Aarhus Universitet fik over 200 elever chancen for at møde den danske astronaut og stille spørgsmål. 

Senere på dagen blev flaget officielt udstillet på Steno Museet, hvor eleverne og 150 besøgende deltog i et udsolgt event. Her fik de mulighed for at stille spørgsmål til Andreas Mogensen og se flaget.

Fakta om Dannebrog på ISS

Dannebrogsflaget har fulgt ESA-astronauten Andreas Mogensen på hele hans Huginn-rummission. Det hang på hans arm 26. august 2023 i det rørende øjeblik, da han med glæde og lettelse kunne fortælle familien, Danmark og verden, at han og de andre astronauter var landet sikkert på rumstationen. Han brugte det til at markere fejringen af sin egen 47-års fødselsdag i rummet 2. november 2023. Det svævede også i Cupola under fejringen af det nye kongepar 14. januar 2024, og det sad på væggen sammen med flagene fra Grønland og Færøerne, når Andreas Mogensen havde inflight call fra ISS til Jorden. Nu bliver Dannebrogsflaget en fast del af Steno Museets udstilling.

Se billedet fra det særlige øjeblik nedenfor:

Kristine Kilså, prodekan ved Natural Sciences, Aarhus Universitet, modtog Dannebrogsflaget af ESA-astronauten Andreas Mogensen. Foto: Andrea Lif, AU Foto

Anbefalet til dig