Strandturen kan være farlig for din hund: Hold særligt øje med disse symptomer

Nyheder
En strandtur sammen er hyggelig, men man skal dog være opmærksom på hundens ve og vel. Foto: Agria Dyreforsikring
Sommeren er over os, og en badetur på de varmeste dage kan være tiltrængt for både mennesker og dyr. Men selvom havet ser indbydende ud, gemmer det også på skarpe genstande og farlige alger, som kan skade hunden. Direktør hos Agria Dyreforsikring giver her hundeejere tips til en god og våd hundesommer.

Lige nu læser andre også

Det løber ned ad panden, håndfladerne brænder, og ganen føles tør. Havoverfladen glimter i det fjerne, og du trænger desperat til et lille dyp. Vi kender alle behovet for at køle sig selv ned, når temperaturen er på sit højeste, og det samme gør hunden. Men selvom det er fristende med en skyller i varmen, er det vigtigt at være bevidst om, hvad der kan lure både over og under vandoverfladen. 

“Blågrønne alger er livsfarlige for hunde og er yderst vigtige at holde øje med. Har temperaturen været høj i længere tid, vil algerne give sig til kende som et grumset “tæppe” i overfladen med hvidt skum. Når hunden bader eller sopper i vandkanten, kan den sluge lidt vand, og hvis vandet har for høj koncentration af blågrønne alger, kan hunden blive svært forgiftet og komme i livsfare,” siger Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring, i en pressemeddelelse. 

Man kan orientere sig hos relevante myndigheder, hvis man er i tvivl om algekoncentrationen ved den lokale strand eller badesø.

Hold øje med disse symptomer

Symptomerne på algeforgiftning er typisk, at hunden er urolig, ryster, kaster op eller går slingrende. Hvis man har mistanke om algeforgiftning, skal dyrlægen kontaktes med det samme, da algeforgiftning ofte har dødelig udgang. 

“Noget andet, man bør kigge efter, er fiskekroge, som kan flyde på bølgerne. Hvis hunden får en krog i munden, når den svømmer, er krogen meget vanskelig at få ud igen, og det skal gøres af en dyrlæge,” fortæller Tine. 

Kend dine strandregler Vil man tage hunden med på stranden, så er det godt at kende til de gældende regler. 1 

Det er f.eks. ikke alle strande, hvor hunde må færdes. Ifølge Tine Antvorskov, direktør hos Agria Dyreforsikring, er det ikke tilladt at have hund med på 220 danske strande. Ved disse strande vil man se et blåt flag, som symboliserer, at det ikke er en strand for hunde. Førerhunde og andre hunde på arbejde er undtaget. Desuden skal hunde på stranden om sommeren være i snor: 

“Mange hundeejere tager instinktivt snoren af hunden, når de kommer til stranden, men man skal vide, at det faktisk er lovpligtigt at have hunde i snor mellem den 1. april og 1. oktober på offentlige strande i Danmark,” siger Tine. 

Hun tilføjer, at man med fordel kan planlægge strandturen uden for “myldretiden”. Tager man på stranden om morgenen, sen eftermiddag eller aften, undgår man at møde mange strandgæster, og man undgår først og fremmest solen, når den står højest på himlen. 

Gode tips til strandturen 

  • Vis altid hensyn til andre mennesker på stranden. 
  • Husk hømhøm-poser og frisk vand, samt en vandskål til hunden. 
  • Hvis man er i bil, er det en god idé at tage nogle håndklæder med til hunden. 
  • Tør hundens pels grundigt, når den har badet. Våd og fugtig pels kan nemlig let føre til fugteksem, der gør hundens hud rød, øm og irriteret. 
  • Husk, at hunden ikke har sko på. Kan man ikke holde sin hånd eller bare fod på underlaget på grund af varmen, så brænder det også hundens poter. 
  • Ser vandet beskidt ud, eller er der tegn på blågrønne alger, er det bedre at holde hunden på stranden. 
  • Viser hunden symptomer på forgiftning (opkast, sløvhed, diarré) efter en tur i bølgerne, bør man kontakte sin dyrlæge. 

 

Anbefalet til dig