Styrelse er dybt bekymret: Gør man dette, kan der opstå et 'ulveproblem'

Af: Liva H.

|

02/09/2024

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ifølge Miljøstyrelsen kan det påvirke den instinktive adfærd hos ulven.

Lige nu læser andre også

Det er først i nyere tid, at man i Danmark kan spotte ulve. De har dog levet i Tyskland siden år 2000, men det er noget nyt, at de nu har krydset landegrænserne. Siden ulven gjorde sit indtog i Tyskland og senere i Danmark, har der ikke været et eneste tilfælde af angreb på mennesker. Der er rigeligt med føde, og ulve er generelt sky over for mennesker.

Der er dog en særlig tendens, som nu får Miljøstyrelsen til at komme med en kraftig opfordring og advarsel.

Det skriver TV 2

Miljøstyrelsen har fået nys om, at flere naturfotografer forsøger sig med nye metoder for at få et godt billede af ulve. De lokker dem nemlig til med foder, hvilket kan skabe store problemer, understreger Miljøstyrelsen. Der er en risiko for, at ulvene vænner sig til mennesker og deres mad, hvilket kan få dem til at opsøge mennesker. Dette scenarie bekymrer kontorchef i Miljøstyrelsen, Jens Skovager Østergaard. Han ønsker dog ikke at uddybe, hvem der står bag, eller hvor det er blevet observeret, men han oplyser, at det er i forbindelse med ulveovervågning: "Det er i forbindelse med vores ulveovervågning, at der er kommet nogle meldinger, der tyder på, at noget sådant sker," siger Jens Skovager Østergaard.

Det er dog ikke tilfældigt, at Miljøstyrelsen vælger at komme med denne advarsel nu. Årsagen er, at der er blevet observeret ulvehvalpe, som er mere følsomme over for habituel adfærd (dvs. tilvænning til mennesker) og kan blive vant til fodring og miste deres respekt for mennesker.

Hvis fodringen fortsætter, kan ulvene udvikle sig problemulve. En problemulv betegnes som en ulv, der har mistet sin instinktive skyhed over for mennesker og udgør en fare for mennesker, hunde og husdyr, samtidig med at den kan udvise aggressiv adfærd. Ifølge Jens Skovager Østergaard er det vigtigt at understrege, at ulve ikke har behov for foder fra mennesker, og at menneskemad faktisk kan skade ulvene, da de ikke er vant til det. Derudover kan fodring også øge risikoen for rotter i området.

Er der mange ulve i Danmark?

Ifølge den seneste vurdering skulle der være mellem 32 og 43 voksne ulve i Danmark, som er født senest i 2023. Det indebærer otte ulvepar og mindst seks kuld hvalpe fra 2024. Fælles for dem er, at de alle befinder sig i Jylland.

Anbefalet til dig