Sundhedsstyrelsen i krig med Novo Nordisk: “Fagligt ukorrekt”

Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Diabetesmedicinen skaber stor debat i sundhedssektoren.

Lige nu læser andre også

I Danmark står forbruget af dyre diabetesmidler, også kendt som GLP-1-receptoragonister, i centrum for en kontroversiel debat.

Novo Nordisk hævder, baseret på en analyse af data fra Sundhedsdatastyrelsen, at brugen af disse midler er rationel. På den anden side mener Sundhedsstyrelsen, at forbruget er for højt og bør reduceres.

Flere organisationer har efterlyst dybere analyser og afklaring af, om brugen af disse midler er problematisk, skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.

I juni 2023 offentliggjorde Sundhedsstyrelsen en rapport, der konkluderede, at en stor del af tilskuddene til behandling med GLP-1-RA ikke var berettigede. To ud af tre patienter, der påbegyndte behandling med GLP-1-RA og fik tilskud i 2022, havde ikke tidligere forsøgt behandling med SGLT-2-hæmmere. Behandling med SGLT-2-hæmmere anbefales af Medicinrådet som førstevalg, da det ifølge rådet er billigere end GLP-1-RA-midler, klinisk lige så effektivt og dermed det mest økonomisk fornuftige valg.

Sundhedsstyrelsen argumenterede for, at forbruget af GLP-1-RA i Danmark var for højt og skulle reduceres. Medicintilskudsnævnet besluttede efterfølgende at anbefale, at generelle klausuler for tilskud til GLP-1-RA skulle fjernes.

Ifølge data fra Diabetesforeningen var der i andet kvartal af 2023 registreret 93.766 personer med type 2-diabetes, der blev behandlet med GLP-1-RA enten alene eller i kombination med anden diabetesmedicin, og som derfor ville blive påvirket af ændringerne.

Novo Nordisk bestrider imidlertid Sundhedsstyrelsens og Medicintilskudsnævnets konklusioner om det urimelige forbrug af GLP-1-RA. I et høringssvar til Medicintilskudsnævnets forslag præsenterer Novo Nordisk deres egen analyse af Sundhedsdatastyrelsens data. De hævder, at næsten alle patienter, der modtager GLP-1-RA-behandling og tilskud, er berettigede til dette.

"Novo Nordisk Danmark vurderer ud fra analysen, at 91 procent af de patienter, der fik ordineret GLP-1-RA i 2022, anses for at være inden for de eksisterende tilskudsklausuler. Dette tal stiger til 92 procent i første halvdel af 2023," skriver virksomheden.

Novo Nordisk mener, at sammenlignet med andre lægemidler med generelle klausuler for tilskud er brugen af GLP-1-RA-midler fornuftig. De argumenterer derfor for, at der ikke er nogen grund til at undtage GLP-1-RA-midler fra den generelle tilskudsordning med henvisning til Medicintilskudsbekendtgørelsens §1, stk. 3, nr. 5, som vedrører risikoen for irrationel brug af lægemidler.

De anfører også, at det foreslåede skridt om at fjerne generelle klausuler for mere end 93.000 patienter, der allerede behandles med GLP-1-RA, for at rette op på en mindre irrationel brug, er uforholdsmæssigt med de menneskelige, økonomiske og ressourcemæssige omkostninger, som forslaget vil medføre. Novo Nordisk opfordrer derfor Medicintilskudsnævnet til at revurdere deres indstilling til genovervejelse af tilskudsstatus og i stedet præcisere tilskudsklausulen for GLP-1-RA-midler.

Men Sundhedsstyrelsen ser ikke Novo Nordisks analyse som et argument for at ændre deres vurdering. De hævder stadig, at forbrug af GLP-1-RA-midler i Danmark ikke er i overensstemmelse med de nationale anbefalinger.

"Vores tidligere nyhed tog udgangspunkt i, om gældende nationale anbefalinger blev fulgt, og ikke som sådan om klausulen for tilskud var opfyldt. Vores vurdering er fortsat den samme," udtaler Sundhedsstyrelsen.

Novo Nordisk har ikke inkluderet Medicinrådets anbefalinger i deres vurdering af brugen af GLP-1-RA-midler. Når de blev spurgt om, hvorfor de ikke havde inkluderet Medicinrådets anbefalinger, forklarede Markus Hochmuth, Senior Director Market Access & Public Affairs ved Novo Nordisk Danmark, at de er kritiske over for Medicinrådets metode til behandlingsvejledning for type 2-diabetes. De mener, at Medicinrådet har anvendt en definition af "mindste kliniske effektforskel," der er betydeligt højere end andre definitioner, herunder dem, der er vedtaget af Danske Regioners eget Behandlingsråd og de europæiske lægemiddelmyndigheder. Dette, mener Novo Nordisk, har bidraget til at udviske de dokumenterede forskelle mellem lægemiddelklasserne.

Diabetesforeningen har også kritiseret Sundhedsstyrelsens analyse og mener, at det er utilstrækkeligt til at retfærdiggøre en så omfattende ændring som fjernelse af generelle klausuler for tilskud til GLP-1-RA-midler. De påpeger, at datagrundlaget er spinkelt, og at der mangler en dybere analyse af, hvem de 6.000 patienter, der startede behandling med GLP-1-RA uden tidligere at have forsøgt andet.

”Dette ville dels give et mere retvisende indblik i, i hvilket omfang lægens samlede vurdering er baseret på et fagligt ukorrekt skøn, dels være en mere rimelig anvendelse af alment praktiserende lægers tid. En sådan undersøgelse kan kombineres med, at rummet for det frie, faglige skøn indskrænkes, f.eks. ved at klausuleringsbestemmelsen skærpes i kraft af, at der fastsættes en række yderligere sundhedsfaglige kriterier for, hvornår GLP‐1‐analoger kan anvendes.”

Anbefalet til dig