Det er Teknologisk Instituts håb, at fremtidigt engangsbestik og kaffekopper, der følger med take-away-bestillinger, i stedet skal fremstilles af reststrømme fra fødevareproduktionen.
Ikke nok med det, så har de et håb om, at det skal kunne spises eller ryge direkte i kompostspanden.
Dette som erstatning for plastprodukter, pap og plastcoatet træ.
Teknologisk Institut håber, at de nye klimavenlige bestik og kopper skal erstatte 340. mio. stykker engangsservice af ovennævnte materialer, som årligt anvendes i Danmark.
I den forbindelse vil man i første omgang udvikle en ske, som man efterfølgende vil kunne spise, samt en kop til kaffe to-go, der kan smides i kompostspanden.
"Vi har med vilje valgt to svære eksempler på produkter: Skeen skal være stærk nok til at kunne bruges i hård is, mens koppen skal kunne holde til varme væsker i 90 minutter," udtaler Eva-Marie Lange, der er sektionsleder hos Teknologisk Institut, i en pressemeddelelse.
Skeen skal stamme fra sidestrømme af figenstænger og klid, og skulle det blive en succes, vil man overføre det til andre produkter.
"Lykkedes det, kan vi potentielt overføre viden og dele af teknologien og andre sidestrømme til andre produkter, siger Eva-Marie Lange."
Hun udtaler efterfølgende, at det i første omgang kun er skeen, der kan spises.
"At kaffekoppen ikke bliver spiselig, er fordi kaffeavner endnu ikke er fødevaregodkendte. Kaffeavner bliver i dag brændt og udnyttelsen af disse fibre til produktion af emballage er derfor optimal."
Opfindelsen er dog ikke Teknologisk Instituts alene.
Partnerkredsen består bl.a. af Aurion, der bidrager med relevante sidestrømme, Skarø Is, der bidrager med indsigter i nuværende løsninger og Naboskab med flere.
Projektet, der er sat til at løbe over de næste to år, er støttet af Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri’s grønne udviklings- og demonstrations program GUDP. Projektet løber over to år.