Thomas Castberg langer ud efter regeringen: "Jeg forstår simpelthen ikke argumentet"

Af: Liva H.

|

02/08/2024

Nyheder
Foto: Bo Nymann/Photographer Bo Nymann/Ritzau Scanpix
Foto: Bo Nymann/Photographer Bo Nymann/Ritzau Scanpix
TV-kokken er ikke bange for at ytre sine holdninger.

Lige nu læser andre også

Thomas Castberg, kendt som kok og dommer i "Masterchef Danmark", er også en mand med skarpe meninger om danskernes dagligdag - specielt når det kommer til priserne på fødevarer. Som kreativ direktør i Skagen Group og madeekspert for B.T., kender han til prisernes tryk på forbrugerne. Hans frustration er ikke til at tage fejl af.

Thomas Castberg, kendt som kok og dommer i "Masterchef Danmark", er også en mand med skarpe meninger om danskernes dagligdag - specielt når det kommer til priserne og kvalitet af fødevarer. Som kreativ direktør i Skagen Group og madekspert for B.T., kender han nemlig til prisernes påvirkning på forbrugerne. Han frustration er ikke til at tage fejl af.

Castberg mener at fødevarepriserne er alt for høje i Danmark, og forstår ikke hvorfor man kan tage til Tyskland eller Sverige og opleve at det er væsentligt billigere at handle ind.

“Jeg synes fandeme, vi har et vildt skattesystem i Danmark". Man kan da godt, uden at blinke, argumentere for - både fra en sundhedsmæssig sammenhæng og generel sammenhæng om at få folk til at gå op i mad: Fjern den skide moms på fødevarer,« siger Thomas Castberg og fortsætter : Eller sæt den ned. Sæt den ned på dansk producerede varer eller grøntsager eller et eller andet. Det er 25 procent, vi lægger oven i. "Det er altså meget.” udtaler han til B.T.

Tv-kokken er dog godt klar over at emnet han bringer til bordet kan diskuteres ud fra forskellige perspektiver og holdninger, men mener dog at det vil være ‘lige til højrebenet’.

Kokken påpeger: "Det ligger da lige til højrebenet. Jeg forstår simpelthen ikke argumentet. Så kan det være, at jeg lægger mig ud med politikere, og de siger: ‘Jamen, vi tjener tre milliarder kroner om året på det’ - ja, men bruger vi ikke også tre milliarder på grund af livstilssygdomme?"

Denne problemstilling er ikke kun en teoretisk debat for Castberg, men en reel bekymring, som han mener politikerne bør tage op. Forslaget om at sænke momsen, især på sundhedsfremmende varer som grøntsager, kan, ifølge Thomas, potentielt gøre 'grønnere' valg mere tilgængelige, tiltalende og dermed understøtte en sundere livsstil blandt danskerne.

Selvom skatteminister, Jeppe Bruus, tidligere har nævnt, at man kunne overveje differentieret moms på frugt og grønt, føler Castberg, at dette kun er et begyndende tiltag og et 'absolut minimum'.

Han står fast på, at der skal tages mere radikale skridt for at tilrette skattesystemet, så det favoriserer sundere og mere bæredygtige forbrugsmønstre, hvilket kunne være et vigtigt skridt mod et sundere Danmark.

Anbefalet til dig