”Luften på din vej” - et digitalt Danmarkskort over luftkvaliteten – er nu opdateret, fortæller Aarhus Universitet onsdag.
DCE – Nationalt center for Miljø og Energi har opdateret luftkvalitetsdata på hjemmesiden Luften på din vej, så Danmarkskortet dækker 2019 og har samtidigt udvidet antallet af luftforureningskomponenter, som man kan se på sin adresse.
Luften på din vej er et interaktivt kort, som viser, hvordan luftkvaliteten fordeler sig geografisk i hele Danmark, men også på hver enkelt adresse. Koncentrationen af en række helbredsskadelige stoffer er beregnet med luftkvalitetsmodeller og tilhørende inputdata.
Universitetet fortæller, at kortet har et særligt formål.
"Formålet med luftkvalitetskortet er at illustrere den geografiske variation af luftkvalitet i Danmark for udvalgte helbredsrelaterede luftforurenende stoffer."
I den opdaterede version ”Luften på din vej” med beregninger for 2019 indgår som noget nyt tillige BC (Black Carbon) og partikelantal. Partikelantal er tilnærmelsesvis det samme som ultrafine partikler.
Mulige anvendelser af Luften på din vej er, ifølge Aarhus Universitet:
- Vurdering af luftkvaliteten, hvor du bor, arbejder eller uddanner dig i forhold til andre områder
- Få et fingerpeg om luftkvaliteten i forhold til grænseværdier
- Undervisere kan bruge luftkvalitetskortet i undervisningssammenhæng
- Forskning i sammenhængen mellem luftkvalitet og helbredseffekter
Nye kort for København
DCE har siden 2018 samarbejdet med Utrecht Universitet, Københavns Kommune og Google om udarbejdelse af nye data for den geografiske fordeling af luftkoncentrationerne af kvælstofdioxid, black carbon og ultrafine partikler i Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og Tårnby Kommune.
Målingerne er udført med en Google Street View Car ud-styret med instrumenter til måling af de tre luftforureningskomponenter. Bilen har i et fastlagt mønster gennemtravlet gaderne i de tre kommuner. Målingerne er foretaget fra oktober 2018 til september 2020 dog med undtagelse af perioden med omfattende Covid-19-restriktioner i foråret 2020.
De viser, hvordan luftkvaliteten i bl.a. hovestaden er:
"Målingerne giver derfor en form for snapshot af luftkoncentrationerne for de tre luftforureningskomponenter, hvor der for hver 50 m gade er foretaget målinger af et ½ minuts til nogle få minutters varighed. Resultaterne fra de mange målinger kombineres herefter med modelberegninger udført med Utrecht Universitets luftkvalitetsmodel (Land-use Regression model, såkaldt LUR model), og det er disse data som betegnes Copenhagen Air View DATA. Ved hjælp af kombinationen mellem målingerne og modelberegningerne har det været muligt at ”omregne” målingerne, af nogle få minutters varighed, til resultater, som repræsenterer en middelværdi der kan sammenlignes med årsmiddelværdierne for 2019," skriver Aarhus Universitet.
Disse data, kaldet Copenhagen Air View Data, giver værdifuld ny viden, som supplerer den eksisterende viden om den geografiske fordeling af luftforurening i Københavnsområdet, som for en stor del er opbygget gennem DCE’s mangeårige indsats omkring luftforureningen i Danmark. DCE overvågning af luftkvalitet i Danmark benytter sig af en kombination af målinger og modelberegninger. DCE’s målinger anvendes til bestemmelse af det faktiske niveau, mens DCE’s modelberegninger anvendes til at fastlægge den geografiske fordeling af luftforureningen. Målingerne bruges også til at dokumentere udviklingstendensen for luftforureningen. Målingerne af de ultrafine partikler på H.C. Andersens Boulevard i København har for eksempel vist, at koncentrationerne er faldet med mere end 50% siden 2002.
De nye Copenhagen Air View data offentliggøres den 26. maj 2021 i form af tre interaktive kort, som viser den geografiske fordeling af kvælstofdioxid, black carbon og ultrafine partikler.