Tjek din e-Boks for denne besked: Der bliver sendt 2 påmindelser efterfølgende

Nyheder
Foto: Privat
Foto: Privat
Det er blevet tid til at tjekke e-Boks.

Lige nu læser andre også

Tarmkræft er den tredjehyppigste kræftform i Danmark.

Men takket være det nationale screeningsprogram er tarmkræft faldende i aldersgruppen, der får tilbudt screening (50-74 år).

Det viser tal fra Nordcan. Screening kan nemlig finde forstadier til tarmkræft, så de kan behandles, før de udvikler sig til kræft.

"Det er virkelig positivt, at tallene nu viser det, som vi har forventet – at screening rent faktisk forebygger tarmkræft. Men vi har stadig en udfordring med dalende deltagelse," siger Morten Rasmussen, der er chef for tarmkræftscreeningen i Region Hovedstaden og formand for Dansk Tarmkræftscreeningsdatabase.

Ifølge den nyeste årsrapport fra Dansk Tarmkræftscreeningsdatabase deltager 60 procent af de inviterede borgere i screeningen.

Det betyder, at omkring 40 procent ikke gør brug af muligheden for at forebygge tarmkræft gennem screening.

Sådan skriver Kræftens Bekæmpelse i en pressemeddelelse.

"Der er god grund til at tage imod tilbuddet om screening. Ikke alene kan tarmkræft forebygges, screening har også været en væsentlig faktor i den markante forbedring af dødeligheden over de seneste 10 år. To ud af tre tarmkræfttilfælde, der bliver fundet ved screening, bliver opdaget i et tidligt stadie," siger Morten Rasmussen.

Når tarmkræft findes ved screening, er muligheden for mere skånsom behandling og overlevelse bedre.

Lavest deltagelse blandt mænd

Det er særligt bekymrende, at deltagelsen blandt mænd er lav.

I aldersgruppen 50-64 år er det kun omkring 50 procent af mændene, der sender en afføringsprøve ind, efter de har modtaget invitationen til screening.

Sammenlignet med kvinderne deltager omkring 10 procent færre mænd.

Derfor skal værkstedshumor og bil-lingo være med til at gøre især mænd opmærksomme på screening.

Med reference til, at de fleste tager deres bil til syn hvert andet år, men glemmer screening, spørger Kræftens Bekæmpelse: Hvornår har du sidst synet dig selv?

"Vi ved fra undersøgelser, at mange synes, at det er besværligt eller ligefrem ulækkert at tage en afføringsprøve. Derfor vil vi med kampagnen vise, hvordan testen tages og skabe et univers, som appellerer til især mændene, hvor værkstedshumor gør det lettere at tale om emnet," fortæller Janne Bigaard, overlæge i Kræftens Bekæmpelse.

Nye påmindelser

Studier har vist, at en samtidig invitation i e-Boks og ekstra påmindelser har positivt effekt på deltagelsen.

Derfor bliver borgere, som noget nyt nu forberedt på, at testen til screening er på vej.

Kort tid før den lander i postkassen, får de et brev i e-Boks, der informerer om, hvad screeningen indebærer, og hvornår de kan forvente at modtage et prøvesæt.

Hvis borgeren ikke sender afføringsprøven ind til laboratoriet, sendes der også to påmindelser i løbet af tre måneder.

Anbefalet til dig